Folosirea în exces a telefonului mobil ne poate pune sănătatea în pericol avertizează medicul Vlad Ciurea. Pe lângă faptul că acestea cresc riscul apariției unor tumori, smartphone-urile în sine sunt ca un drog, mai spune acesta.
Medic neurochirurg Vlad Ciurea, cel care a înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a tras un semnal de alarmă cu privire la folosirea în exces a telefonului mobil. Potrivit spuselor sale, folosirea în exces a acestor dispozitive crește riscul de apariție a tumorilor.
Profesorul susține că telefoanele cresc riscul apariției tumorilor
„Nu numai că s-a publicat, nu numai că au fost studii, că s-au făcut loturi întregi, n-are rost să spunem datele statistice. Există și am văzut asemenea situație.
Un domn, n-am să-l uit, l-am întrebat câte ore a vorbit la telefon. Câte 5-6 ore, până când telefonul se încingea, lua alt telefon și vorbea încontinuu și, într-adevăr, a dezvoltat o tumoră. Eu am văzut cazul, nu că mi-a spus cineva.
Știu că a plecat în Germania să se opereze după aceea. A făcut o tumoră cerebrală. Dacă a făcut-o de la telefon, nu știu, dar sigur a fost un factor telefonul”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea.
Toate celelalte lucruri care te atrag din telefon sunt ca un drog
Acesta spune că cel mai bine este să folosim căști și recomandă să nu ținem telefonul lângă noi. De asemenea, el punctează că SMS-urile și orice alte programe de mesagerie sunt „un mare drog”.
„Toată literatura medicală spune acest lucru, este și normal, e dovedit. Deci dacă se poate vorbi cu căști, dacă ai terminat de vorbit, pui telefonul jos, te duci în altă parte. Nu trebuie continuu să-l ții lângă tine.
S-au găsit o serie întreagă de mijloace de a vorbi la distanță pe telefon. Iar toate celelalte lucruri care te atrag din telefon, SMS-uri, Facebook, Instagram îți fură din timp, îți fură din atenție. Este o adicție, ca un drog. Un mare drog”, a mai declarat Vlad Ciurea.
De asemenea, acesta atenționează și cu privire la distanța la care trebuie să lăsăm telefonul în timpul somnului. El spune că acesta este un obicei care ne poate pune sănătatea în pericol.
„E greșit. Țin telefonul în cameră pentru că totuși lucrez într-un spital la care trebuie să răspund, dar la 4-5 metri de mine”, a mai spus Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.