Este informația momentului pentru toți cei care stau în chirie! S-a dat lege! Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023! Iată ce trebuie să facă chiriașii dacă nu vor să plătească mai mult la factură.
Marți, 13 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește un preț maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum. Mai mult, legea promulgată stabilește obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 o solicitare către furnizorul de energie electrică prin care declară că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege.
Solicitarea pentru un preț plafonat la factură se poate face de către proprietarul locuinței, doar pentru un singur loc de consum. Astfel, dacă o persoană are o proprietate dată în chirie și o altă proprietate la care locuiește, solicitarea va fi făcută, cel mai probabil, pentru locul de consum unde locuiește. Din această cauză, persoana care stă în chirie va fi nevoită să plătească prețul de 1,3 lei/kWh.
Ce pot face chiriașii pentru a beneficia de un preț plafonat?
Chiriașii mai au totuși o șansă pentru a beneficia de un preț plafonat la factură. Astfel, chiriașii pot să-și încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.
Acte necesare pentru încheierea contractului de furnizare:
- Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;
- Declarație pe propria răspundere a solicitantului: privind deținerea unui drept locativ, în situația în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) și privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spațiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligațiile sale pe piața de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.
- Actul de identitate.
Vești bune pentru chiriași
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a explicat cum funcționează această procedură și ce trebuie să facă chiriașii.
„Concret un chiriaș poate încheia printr-o simplă declarație pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situație simplă poate rezolva cazul prin care aceștia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea prețului la energie.”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).