Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toți marii importatori care activează în ţara noastră. El a primit asigurări că fiecare companie și-a diversificat din timp sursele de aprovizionare, în contextul embargoului produselor petroliere provenite din Rusia.

Mai mult, ministrul a arătat că România are suficiente gaze în depozitele naționale, astfel încât nu vor fi probleme cu furnizarea gazului în această iarnă.

„România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancţiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Ţara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariţia de pe piaţa europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit”, a spus Virgil Popescu.

Discuţii cu toţi marii importatori care activează în România

Ministrul liberal al Energiei a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare. Acest mesaj a fost transmis luni, pe pagina de Facebook a PNL.

Totodată, ministrul Energiei a informat că România are suficiente gaze în depozitele naţionale, astfel încât nu vor fi probleme cu furnizarea gazului în această iarnă.

România, al doilea mare producător de gaz din UE

În postarea distribuită, se mai arată că, sub mandatul lui Nicolae Ciucă, a fost deblocată exploatarea gazelor din largul Mării Negre. Conform sursei citate, România a devenit al doilea mare producător de gaz din Uniunea Europeană, după Olanda.

„În timpul guvernării Ciucă, a fost deblocată exploatarea gazelor din largul Mării Negre, iar România a devenit al doilea mare producător de gaz din Uniunea Europeană, după Olanda. Acum, necesarul naţional este acoperit în proporţie de 90% din producţia internă, doar 10% din gazul consumat în ţară fiind importat.

Ministrul Energiei a semnat recent un contract important pentru importul de gaz din Azerbaidjan, astfel încât şi iarna următoare românii să aibă suficient gaz”, mai indică sursa citată.

Pachetului de sancţiuni se referă la interdicţia importului de produse petroliere, în principal motorină

De altfel, ministrul Energiei a dat mai multe detalii pe acest subiect, în urmă cu o zi.

„Este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare.

Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris duminică, 5 februarie, ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook.