Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a participat luni la comisiile reunite de buget și economică din Senat, pentru a da explicații cu privire la tarifele RCA și insolvența Euroins. Președintele ASF a precizat că instituția pe care o conduce va veni cu o reglementare privind tarifele practicate de asiguratori pentru RCA.
ASF propune o reglementare privind tarifele RCA
Preşedintele ASF, Nicu Marcu, a declarat la finalul audierii de luni în comisiile de specialitate ale Senatului, că Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână cele din martie 2022.
Acesta a mai explicat că nu poate fi propus un tarif minim pentru poliţele RCA deoarece legislaţia europeană şi cea naţională nu-i permite ASF să impună astfel de tarife minime pe piaţă.
„Vrem să propunem o reglementare Ministerului de Finanțe, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţă cele din 2022. Deci efectul pe următoarele şase luni, până când dispare Euroins din piaţă, se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu, luni la Parlament.
O anomalie pe piața asigurărilor din România
Întrebat ce înseamnă o ieşire controlată şi cum se va asigura ASF că nu vor exista iar tarife crescute ale poliţelor RCA, Marcu a spus că „deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă, dispersându-se se așază pe celelalte companii care au rămas în piaţă”.
Şeful ASF a mai explicat că este o anomalie faptul că piaţa din România este una dominată de RCA, prin comparaţie cu alte pieţe din Europa şi de la nivel internaţional, iar o companie care ajunge să aibă cifra de afaceri de peste 80% din RCA nu va putea supravieţui niciodată pe piaţă.
„Această piaţă în comparaţie cu alte pieţe din lume, din Europa şi internaţional, este dominată într-adevăr de RCA, o anomalie pentru piaţa din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA. O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supravieţuiască niciodată”, a precizat Marcu, luni la Parlament.
Guvernul ar putea interveni în privința prețului RCA
Premierul Nicolae Ciucă a precizat, săptămâna trecută, că a avut discuţii cu preşedintele ASF, instituţie subordonată Parlamentului, care i-a transmis că Autoritatea va veni cu evaluarea finală şi propunerile privind situaţia poliţelor de asigurare RCA.
Şeful Guvernului a precizat atunci că, în cazul în care va fi necesar, Executivul poate interveni să plafoneze preţul la asigurări, însă acest lucru trebuie făcut pe o perioadă de timp clar stabilită și nu mai mult de câteva luni.