Președintele României a promulgat marți actul normativ care vine cu o serie de modificări financiar-fiscale. Printre acestea se numără calculul impozitelor pe clădiri, contractele de muncă part-time și impozitul pe dividende.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, modificările aduse Codului fiscal, prin care noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025.
Modificările la Codul Fiscal, promulgate de Klaus Iohannis
Actul normativ promulgat vizează aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.
Legea mai prevede ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal.
Actul normativ mai stipulează că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
Amintim că, în luna noiembrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vine cu schimbări la Codul Fiscal. Acest proiect de lege prevede un nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri în baza grilei notariale. Proiectul de lege a fost adoptat de către Senat pe data de 12 octombrie, acesta fiind primul for sesizat.
Impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii pentru perioada 2023 – 2024. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân ca acum, deși inițial se dorea majorarea lor. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare.
Modificările intervin din 2025, când acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Amendamentul privind jocurile de noroc, respins de Parlament
De asemenea, a fost admis un amendament la această propunerea legislativă cu privire la plafonul neimpozabil pentru jocurile de noroc, însă acesta a fost respins de plenul forului legislativ. Acest amendament spunea ca plafonul neimpozabil să fie de 1.000 de lei, în loc de 66.750 de lei cât este în prezent.
„Împozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”, este amendamentul respins de către plen.
Așadar, plafonul neimpozabil pentru jocurile de noroc rămâne cel menționat anterior.