Informaţia momentului pentru toţi românii! Ce nu trebuie să faci dacă ai COVID-19

Sursa: Dreamstime

Informaţii deosebit de importante pentru toţi românii care ajung să se infecteze cu SARS-CoV-2. La ce trebuie să fie atenţi şi ce tipuri de medicamente ar trebui să evite?

Mulţi români care se infectează cu noul coronavirus în această perioadă ajung la spital când este prea târziu, iar medicii nu mai pot face mare lucru pentru a le salva viaţa.

Trei sfaturi importante pentru cei care se infectează cu SARS-CoV-2

Prof. dr. Cristian Băicuș a oferit câteva sfaturi deosebit de importante pentru toate persoanele care s-ar putea regăsi în această situaţie.

“Imediat ce te-ai infectat şi simţi că ai ca o răceală nu trebuie să te duci la spital, unde este plin de bolnavi, ci se vorbeşte cu medicul de familie. În prima fază, acţionează doar virusul, apoi după 7-12 zile, apare a doua fază, furtuna citokinică, atunci când apare insuficienţa respiratorie.

În această etapă, când a apărut insuficienţa respiratorie, pacientul ar trebui să ajungă cât de repede se poate la spital. De multe ori, oamenii nu simt insuficienţa respiratorie, de aceea e bine să avem acasă un pulsoximetru.

Dacă saturaţia de oxigen a scăzut la sub 90, în mod clar pacientul nevoie de oxigen”, a declarat medicul la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Atenţie la saturaţia de oxigen!

Cristian Băicuș a explicat de ce este foarte important să ne putem măsura saturaţia de oxigen.

“Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen.

La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.

Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”, a precizat prof. dr. Cristian Băicuș.

Pacienţii de COVID nu ar trebui să primească antibiotice, spune medicul!

Medicul a mai tras un semnal de alarmă şi cu privire la folosirea antibioticelor în tratamentul COVID-19.

“Iniţial, a fost ideea că unele dintre antibiotice chiar acţionează împotriva virusului. Se vorbea la început de Azitromicină, unii au vorbit chiar şi de Doxiciclină. (…) Cu Azitromicina s-au făcut studii de bună calitate şi e clar că nu ajută. Totuşi, încă se dă şi se ia Azitromicină.

Se vorbeşte despre problema asta nu numai în România, ci în toată lumea. De ce se dau antibiotice în bolile virale, când antibioticele nu omoară decât bacteriile, nu virusurile? (…)

Iniţial, la începutul pandemiei, în toată lumea se dădeau antibiotice, având în vedere că exista întrebarea dacă nu există şi o supra-infecţie bacteriană şi având în vedere că, în gripă, supra-infecţiile sunt relativ frecvente. Utilizarea antibioticelor a scăzut foarte mult în valurile celelalte, în ţările civilizate. Iată că la noi nu se întâmplă aşa”, a mai explicat prof. dr. Cristian Băicuș.