Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, scriitorul israelian Avi Jorisch a vorbit despre situația războiului din Ucraina și combaterea terorismului la invel mondial. Acesta afirmă că după ce războiul va lua sfârșit, indubitabil, Europa va deveni mai rezilientă.
Avi Jorisch este un scriitor israelian și specialist în combaterea terorismul și în urmărirea fraudelor financiare.
Acesta a oferit un interviu postului Antena 3, în cadrul căreia a vorbit despre războiul din Ucraina și posibilul său final, despre invenții care au salvat lumea și despre tratamentul care a salvat milioane de persoane cu afecțiuni hepatice.
„Dacă ne uităm la câteva dintre provocările globale ale anilor care urmează, Israelul a venit cu niște soluții care sunt relevante pentru toate țările, care pot să facă viețile oamenilor cu adevărat mai bune, prin vindecarea celor bolnavi, prin hrănirea celor înfometați, și ajutarea celor aflați în nevoie.
Israelul este, din ceea ce știu eu, singura super-putere care se bazează pe apă. Și când spun asta, mă refer la o țară care are 60% deșert și o cantitate uriașă de apă acum. Are acele irigații fir cu fir, care au fost inventate în anii ’60 și care reușesc să dubleze producția agricolă, utilizând doar jumătate din cantitatea de apă”, a spus Avi Jorisch pentru sursa citată.
Europa va deveni mai rezilientă!
„Cred că trebuie să privim războiul din Ucraina ca fiind o problemă de reziliență. Dacă luăm modelul Israelului, vedem că e o țară care se confruntă cu războiul și cu terorismul de mai bine de 70 de ani și e una dintre cele mai reziliente țări de pe pământ.
Războiul de acum va forța Ucraina și, prin proximitate, întreaga Europă să devină mai rezilientă atunci când vorbim despre agricultură, despre apă, despre sărăcie, când vorbim despre energie”, a conchis scriitorul.
În cele mai grele condiții, Israelul a devenit o țară îndependentă energetic. Ce exemplu trebuie să adopte România?
În contextul crizelor generate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, scriitorul a prezentat drept model situația țării sale care a reușit să devină independentă din punct de vedere energetic.
„Și aici cred cu adevărat că putem folosi modelul israelian, care a arătat lumii că și în cele mai grele condiții poți să devii o țară independentă energetic, independentă din perspectiva surselor de apă și să poți cu adevărat să îți hrănești cetățenii.
Cu siguranță nu am un glob de cristal, dar din perspectiva digitală, dacă digitalizăm viața cetățenilor și permiți datelor să plece, să poată fi folosite în afara țării în orice condiții s-ar întâmpla asta, pentru asta chiar încurajez Ucraina și toate țările, inclusiv România, să se digitalizeze”, a declarat Avi Jorisch.