Semnul rutier cu cruce neagră într-un triunghi este indicatorul pe care puțini șoferi știu ce înseamnă atunci când îl întâlnesc în trafic. Toți cei care dețin permise de conducere ar trebui să știe despre dreptul de trecere, limitele de viteză și semnele de interdicție.
Cu toate acestea, există și semne care se întâlnesc mai rar, din motiv că aceste semne nu sunt atât de comune, dar și pentru faptul că nu sunt atât de bine expuse. Un exemplu ar fi acest semn rutier care arată o cruce neagră pe fundalul unui triunghi roșu.
Șoferii pot primi un avertisment în acest sens!
Semnul cu simbolul crucii în triunghi este un indicator de avertizare și indică o intersecție rutieră. Acest semn este des întâlnit la intersecțiile rutiere sau la intersecțiile care sunt greu de observat.
Mai mult, este important de reținut: semnul înseamnă, de asemenea, că aici se aplică regula „dreapta are prioritate” – este o intersecție nesemaforizată! Uneori există și alte semne dedesubt care indică distanța până la o anumită intersecție.
Așadar, un semn de cruce neagră înseamnă că trebuie să fie gata să frâneze și, bineînțeles, să respecte regulile relevante de la dreapta la stânga. Respectiv, cei care nu respectă indicatorul nu trebuie să se aștepte la consecințe directe cum ar fi amenzile. Șoferii pot primi un avertisment în acest sens. Cu toate acestea, neglijarea sau ignorarea acestui semn poate genera probleme, dacă există un accident și trebuie să clarificați cine este de vină.
Se elimină o regulă de circulație! USR a inițiat un proiect de lege
Un grup de parlamentari din cadrul USR a depus un proiect legislativ prin care au solicitat anumite modificări la Codul Rutier care reglementează circulația în sensul giratoriu.
Deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul proiectului de lege, a susținut faptul că actuala formă a Codului Rutier nu este clară în ce privește situația conducătorilor auto care ies din sensul giratoriu de pe banda a doua și care riscă să fie amendați în baza unui legi interpretabile.
Articolul 55 din actualul Cod Rutier include sensurile giratorii în rândul intersecțiilor dirijate. Respectiv, articolul 57, alineatul 4, prevede că „în intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.” Însă deputatul USR a contestat includerea sensurilor giratorii în categoria intersecțiilor din motive de logică elementară.
„Acest drum principal cu sens unic și traiectorie giratorie are mai multe intersecții succesive cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Dacă am considera că sensul giratoriu în sine este o intersecție, ar trebui să contrazicem matematica, care este o știință logică și exactă. De altfel, analizând un sens giratoriu aflat pe o singură arteră rutieră, nu putem spune că acea arteră se intersectează cu ea însăși”, a scris deputatul USR în expunerea de motive.