Informaţia momentului pentru toţi şoferii! E complet interzis. Iei amendă de 2900 de lei pe loc

Sursă: Dreamstime

Toţi şoferii trebuie să ţină cont de aceste detalii, pentru a nu avea probleme cu legea şi pentru a nu plăti amenzi de mii de lei. Ce prevede Codul Rutier cu privire la restricţiile de gabarit?

Informaţie importantă pentru şoferi, pe care nu mulţi o cunosc!

Sancţiunile pe care nu le cunosc mulţi şoferi! Ce amenzi plăteşti dacă încalci aceste reguli?

Este vorba despre regulile privind restricţiile de gabarit atunci când vine vorba despre pasaje sau calea ferată.

Şoferii care lovesc sau deteriorează pasajele existente pe drumurile publice sau care lovesc porțile de gabarit existente la trecerea șinelor de tren, acțiuni apărute în urma nerespectării gabaritului de liberă trecere, se vor alege cu amenzi usturătoare, cele mai mari aplicabile persoanelor fizice prin Codul Rutier. Vorbim de sume de până la 2.900 de lei.

„Lovirea și/ sau deteriorarea pasajelor superioare de pe drumurile publice, prin nerespectarea gabaritului de liberă trecere semnalizat corespunzător” reprezintă contravenție ce se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.

Amenzile din această clasă de sancţiuni, cea mai mare aplicabilă persoanelor fizice, înseamnă între 9 şi 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei.

Oamenii legii vor da amenzi similare și în cazul lovirii, deteriorării sau ocolirii porților de gabarit instalate înaintea trecerii la nivel cu calea ferată.

O altă problemă o pot avea şi şoferii care aduc modificări maşinilor lor şi schimbă astfel dimensiunile exterioare ale autovehiculului.

Dacă maşina nu se mai încadrează în gabaritul de liberă trecere stabilit pentru anumite zone, şoferii se pot trezi că sunt amendați de oamenii legii și pentru modificări neomologate.

În astfel de cazuri, vorbim despre amenzi încadrate în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv între 6 şi 8 puncte amendă, adică între 870 şi 1.160 de lei.

Ce se întâmplă dacă conduci o maşină cu permisul expirat?

O altă problemă cu care se pot confrunta şoferii sunt amenzile în cazul în care conduc cu permisul expirat.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie o contravenție, care se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, scrie în Codul Rutier 2023.

Șoferii prinși că merg cu mașina, deși au permisul auto expirat, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 lei, dar şi cu puncte de penalizare.

Vă amintim că un punct de amendă este calculat la 145 de lei şi în acest an. 870 de lei reprezintă șase punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă opt puncte de amendă.