Legea nr. 383 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, denumită e-SIGUR, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Prin noua lege va fi monitorizat traficul rutier pe drumurile publice printr-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate.

e-SIGUR ar urma să fie funcțional din 2025

Sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare și ar urma să conțină 500 de camere video și 300 de radare mobile.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.

Prin lege se mai reglementează să întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției semnalate de acest sistem în format electronic.

„Semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, se arată în nota de fundamentare a măsurii.

Legea modifică și Codul Rutier pentru a permite comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.

Acest sistem urmează să fie operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, adică la începutul anului 2025.

Ce va semnala sistemul e-SIGUR

Sistemul este gândit și implementat pentru a semnala următoarele:

– depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;

– încălcarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;

– nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;

– conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;

– nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată;

– comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;

– controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.