A fost votată înfiinţarea sistemului e-SIGUR de monitorizare a traficului rutier
Marți, 13 decembrie 2022, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, care prevăd înfiinţarea sistemului de interes naţional integrat e-SIGUR.
Au fost 266 de voturi PRO, două abțineri și un singur vot CONTRA. Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege pe data de 28 noiembrie 2022, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Se preconizează, totodată, modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr.195/2002 în sensul instituirii posibilităţii încheierii procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor ca înscris în format electronic.
„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere”, potrivit unui amendament al proiectului de lege.
Cum va funcționa sistemul e-SIGUR?
e-SIGUR este un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.
e-SIGUR va procesa automat datele și informațiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național și va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri și posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice.
Aceste semnalări vizează:
- limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
- interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
- semnificaţia culorii roşii a semaforului;
- interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
- trecerea la nivel cu calea ferată;
- interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
- controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.
Montarea mijloacelor tehnice se va semnaliza, corespunzător normelor în vigoare, prin instalarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare. De asemenea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va avea obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la locul amplasării mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.