Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ aprobat prevede identificarea unor soluţii concrete de simplificare a procesului de înmatriculare a vehiculelor prin diminuarea fragmentării acestuia şi a interacţiunii directe între cetăţeni şi principalii actori implicaţi la momentul actual, creşterea nivelului de încredere în autorităţile publice şi realizarea unui serviciu public performant, de calitate, informează Agerpres.
Se va digitaliza procesul de înmatriculare a mașinilor
Acest lucru înseamnă că, până la sfârșitul anului trebuie promovate propuneri de modificare a legislației de nivel primar care să asigure cadrul juridic necesar implementării proiectului de digitalizare a serviciului public privind înmatricularea vehiculelor.
„Următoarea etapă – ianuarie-mai 2023 – va cuprinde modificarea legislaţiei secundare aplicabile instituţiilor competente, în acord cu legislaţia primară, identificarea şi dezvoltarea soluţiilor tehnice care să permită realizarea schimbului de informaţii între instituţiile implicate şi dezvoltarea procedurilor şi instrumentelor instituţionale aplicabile.
Calendarul prevede ca în luna iunie 2023 să demareze cea de-a doua fază a proiectului, care vizează interconectarea sistemelor informatice şi bazelor de date aparţinând unor instituţii terţe, necesare tranziţiei complete spre mediul on-line”, se arată în comunicat.
Sursa citată mai precizează, de asemenea, că aceste acţiuni vor fi puse în practică de un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, compus din specialişti din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Cum va fi monitorizat traficul rutier din România, prin intermediul sistemului e-SIGUR?
Aceasta nu este singura modificare ce se va implementa. Codul Rutier se va modifica din nou, în vederea monitorizării mai eficiente a traficului. Un nou proiect de lege prevede noi metode de identificare a șoferilor care încalcă regulile de circulație.
Peste câțiva ani, traficul din România va fi monitorizat printr-un sistem integrat, care se va numi e-SIGUR. Potrivit noului proiect de lege adoptat în ședința de astăzi a Senatului, șoferii identificați vor fi sancționați de către polițiști în cazul în care încalcă regulile de circulație.
Proiectul de lege care merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv, introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.