Anunț important privind centralele de apartament! Toți românii trebuie să știe asta
Este informația momentului pentru toți românii care vor să-și monteze o centrală de apartament! Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a oferit detalii foarte clare despre proceduri, dar și despre rolul jucat de instituția pe care o conduce în tot acest proces.
„Să vă dau un exemplu. O centrală de cartier se închide, i se termină autorizarea, iar oamenii decid să-și pună fiecare centrală proprie. Nu e bine pentru mediu, dar na, nu ai ce să faci, sunt proprietari.
Într-o unitate locativă de genul ăsta, unul dintre proprietari face o cerere, după care își împarte costurile de branșare cu ceilalți, dar cert este că face cererea azi și distribuitorul nu răspunde, revine peste o lună etc. Ce face, se mută la alt distribuitor?”, a fost întrebat Chirițoiu la Interviurile DCNews.
„Nu! La distribuitor nu te poți muta. Distribuitorul e un monopolist, statul i-a dat țevile! Te poți muta la furnizor, cel care îți vinde ce e pe țeavă. Firma care îți dă curentul da, dar firma care are țeava sau cablul, pe aia nu poți să o schimbi, acolo ești complet dependent de ea”, a fost răspunsul dat de președintele Consiliului Concurenței.
Bogdan Chirițoiu, sugestii pentru schimbarea legii privind branșamentele
Bogdan Chirițoiu a vorbit și despre legislația actuală în domeniu, despre care recunoaște că poate fi îmbunatățită, astfel încât să nu mai existe cazuri în care oamenii să plătească pentru branșament.
„Ce face Consiliul Concurenței? Vine iarna”, a mai întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„De exemplu, asta am făcut pe Enel, mi-au spus să aibă o procedură pe cine branșează”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.
„Dar nu trebuie să le execute el! Poate fi executată de firme care lucrează acolo. Nu e mare lucru să mai tragi 10 metri de conductă, nu trebuie să vină chiar proprietarul. Ca să nu mai spun că acea conductă o plătești tu și intră în proprietatea lui, alt abuz în opinia mea”, a mai precizat jurnalistul.
„Aici legea cred că ar merita schimbată, pentru că e absurd să mă pună să fac pe banii mei. Ce cred că s-a făcut bine a fost când a apărut legislația care a deschis piața asta, care a spus că acele companii sunt obligate să branșeze clienții pe banii lor.
Aplicarea e imperfectă, dar vedem o creștere a numărului de branșamente la gaze. Lucrurile merg în direcția bună, dar merg, într-adevăr, insuficient. Oricum, e bine că Parlamentul a venit și a forțat companiile să fie mai deschise față de extinderea rețelei.
Legea spune că trebuie să facă pe banii lor. Asta e legea acum. Dacă vreți să faceți dvs. pe banii dvs., vă lasă, nu vă interzice, dar companiile sunt obligate să facă pe banii lor”, a fost replica președintelui Consiliului Concurenței, potrivit dcnews.ro.
„Birocrațiile private nu sunt neapărat mult mai bune decât cele de stat”
Lui Bogdan Chirițoiu i-a fost semnalat și un posibilă ilegalitate pe această piață. Șeful Consiliului Concurenței a recunoscut că este un subiect de interes pentru instituție și astfel de practici au fost deja sancționate în trecut.
„În cazul personal pe care vi-l spun era necesară doar aprobarea, nu și lucrarea. Chiar mă gândeam că aici ar putea să fie o formă de corupție că se duc anumite companii care au cale bătută, au intrare, și vor obține mai repede lucrul ăsta, îți pune centrala și îți face branșamentul mai repede decât o companie mai mică. Poate vine cu un preț mai bun, dar nu obține acea aprobare în timp util și practic se mută corupția de la stat la privat”, a relatat jurnalistul Val Vâlcu.
„Birocrațiile private nu sunt neapărat mult mai bune decât cele de stat. Noi am sancționat genul acesta de lucruri, când compania încerca să te oblige să-ți faci lucrarea cu firma ei sau își avantaja firma ei proprie de lucrări în dauna unora mai mici. Dacă vedem că pentru unele firme dau mai repede decât pentru altele, ăsta e un subiect care e legitim pentru noi”, a explicat Bogdan Chirițoiu.