Imaginea Armatei României la NATO este una excelentă, conform declarațiilor făcute de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței. Geoană spune că țara noastră trebuie să facă investiții în continuare în armată ca să țină pasul cu celelalte state membre NATO.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este de părere că România are nevoie de investiții în sănătate, educație și infrastructură, dar și în armată.
„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Armata Română și sistemul de securitate națională, în sens larg al României, au suferit timp de decenii de subinvestiție. Și chiar dacă este lăudabil efortul pe care România îl face, și apreciem și știm că nu este ușor, românii au nevoie de multe investiții și de bani publici care să meargă în sănătate, în educație, în infrastructuri.
Dar chiar cu o investiție ceva mai consistentă din PIB pentru apărare, ceea ce nu s-a făcut timp de decenii, este foarte greu de recuperat în termen scurt. Și eu sunt fiu de militar şi acum mă uit și cu ochii conducerii NATO când mă duc acolo, și văd o determinare formidabilă a militarilor noștri, a comandanților noștri și a tinerilor noștri militari.
Oriunde mă duc, văd un fel de foame de succes, o idee că nu doar bucăți ale Armatei Române, care au luptat în Afganistan și care sunt la nivel de elită, ci întreaga Armată Română trebuie să ajungă la acel nivel de interoperabilitate la nivel aliat și cu cei mai potenți aliați.
Aveam o discuție cu comandantul suprem aliat, generalul Cavoli, un fel de general renascentist – a făcut şcoală civilă la Duke, la Princeton şi acum este unul din cei mai… italian, american, vorbește vreo cinci-șase limbi străine – incredibil! -, un om deosebit și ține la România și are o relație personală cu generalul Petrescu foarte, foarte bună.
Şi discutam o dată cu el și zice, <<Mircea, zi-mi cum vezi tu viitorul Armatei Române în câțiva ani de zile de-acolo?>>. Și i-am dat un răspuns pe care îl spun și acum public, <<Vreau ca în câțiva ani de zile, Armata României să poată să lupte cu aliatul american în orice situație, în orice tip de tehnologie, în orice tip de geografie și în orice tip de domeniu militar>>.
Știu că pare puțin ambițios, pentru că America este unde este, și britanicii, în curând germanii, pentru că investesc foarte mult în apărare, francezii, care sunt prezenți în România”, a spus Geoană, în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 3.
Să nu se schimbe regula jocului în timpul jocului
Oficialul NATO spune că tinerii care îmbracă haina militară trebuie să știe dinainte ce urmează pentru ei.
„Durează prea mult, este nevoie, evident, de a respecta tot ce înseamnă legile de procurement, şi sunt stricte, şi e bine că este așa, dar cred că avem nevoie de a investi mai mult, mai bine și mai rapid. Armata are nevoie de sprijinul nostru și dacă ne uităm și la încredere, vedem că armata este în continuare pe primele, dacă nu pe primul loc în încrederea cetățenilor noștri.
Și trebuie să dăm şi tinerilor militari și mai multă predictibilitate în carieră. Nu poți să schimbi regula jocului o dată la doi ani de zile. Când un tânăr decide să îmbrace cariera militară ca militar profesionist, trebuie să știe că are în fața lui o perspectivă de carieră predictibilă și știe la ce se bagă. Nu este corect să avem atât de multe fluctuații în politicile publice cu privire la armată și, în general, la sistemul de securitate națională”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.
Provocări și oportunități
În structurile NATO de ani buni, Mircea Geoană știe cum se prezintă România în fața structurii Atlanticului de Nord.
„Vreau să spun că reputația României ca armată și ca profil strategic este foarte, foarte robustă. România are o cotă de piață strategică excepțională și obsesia mea mai veche, întrebarea este nu atât de mult cum facem ca acest profil strategic să rămână conturat, va rămâne, pentru că există voință politică acasă, există susținere populară acasă şi există o reputație bună a armatei noastre în cadrul NATO şi în general, la nivel global, ci cum transferăm dividendele economice ale relevanței strategice, cum fac să devin mai puternic economic, să am un PIB mai mare?
Pentru că 2,5% dintr-un PIB de 250 de miliarde de euro este un ban, un 2,5% dintr-un PIB de 400 de miliarde sunt alţi bani şi altă ligă la care trebuie să jucăm.
Deci, este un moment foarte important, foarte interesant, plin de provocări, dar și plin de oportunități şi sunt convins că România, așa cum suntem noi, uneori mai mai puțin uniți, cum au făcut și înaintașii noștri, în momente similare au știut să se adune și să fructifice un moment în care România este mai influentă și mai respectată decât oricând”, a mai spus Geoană.