Jurnalistul în vorbit în cadrul jurnalului video despre scandalul transpunerii în practică al unei decizii a CJUE în legătură cu prescripțiile.

„Stimați telespectatori, evenimentul pe care vreau să-l comentez este acest scandal al transpunerii în practică al unei decizii a CJUE în legătură cu prescripțiile. Să recapitulăm: CCR este prin constituție o instituție ale cărei decizii sunt obligatorii.

Opoziția, când se adoptă o lege, face contestație la CCR și spune „Legea e constituțională” sau „nu e constituțională”, iar atunci legea se întoarce, nu mai e valabilă. Sau poate spune că unele articole sunt constituționale și altele nu”, a declarat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu prezintă deciziile luate pe vremea lui Traian Băsescu

„Așa scrie în Constituție, așa e în democrație. Curtea raportează o lege la Constituție. În România, pe vremea binomului, grație unei modificări perverse, în timpul regimului Traian Băsescu, s-a decis ca să nu mai funcționeze prescripția. Prescripția este un drept de la romani care spune că după o anumită perioadă, o faptă, în funcție și de prevederile Codului Penal, în funcție de gravitate, se prescrie. Dacă nu a fost descoperită fapta sau nu a fost descoperit autorul…

La noi s-a întâmplat în felul următorul: binomul a folosit această prevedere pentru a exploata politic activitatea DNA. Adică, îți deschidea procurorul un dosar și îl ținea la sertar vreo zece ani. Nici nu te trimitea în instanță, nici nu ți-l clasa, iar în felul ăsta, zeci de politicieni și jurnaliști au fost șantajați. Această prevedere spunea așa: era termen în Codul Penal de prescripție. Când te identifica DNA și începea ancheta, curgea prescripția.

Parșivenia e că putea să întrerupă prescripția, să spună că s-a descoperit nu știu ce. S-a făcut contestație la CCR, iar asta pe drept cuvânt că era neconstituțională. Atunci au început să curgă prescripțiile. Unii dintre corupți au scăpat astfel, ultimii fiind Elena Udrea și fata lui Băsescu, Ioana Băsescu.

Cei de la DNA s-au adresat, USR-iști fiind, la CJUE, care a decis că în cazul afacerilor de corupție, justiția din România nu mai este obligată să țină cont de decizia CCR privind prescripția. Să-mi fac cruce. Veți spune că prevalează dreptul UE. Această decizie nu vizează toate deciziile CCR, totuși, așa că avem o ciudățenie. A venit o instituție supranațională, cu oameni precum Trabucel. Ați văzut că Trabucel, Bogdan Aurescu, după ce a făcut sluj Occidentului, se va duce judecător. Dar el nu e bun nici să stea pe scaun.

Cam așa sunt și ăia. CJUE: prin ce sunt ăia superiori CCR-ului? Sunt tot judecători și nu știu, oameni. Nu se poate ca o instituție din afara țării să spună „Decizia asta CCR puteți să n-o respectați”.

Dacă am o instituție care prin constituție decide privind neconstituționalitatea unei legi, a unui articol, de ce în cazul justiției din România să nu țină cont? De ce nu e obligat să țină cont, dar Parlamentul e obligat, Președintele e obligat, Guvernul e obligat?”, a mai spus jurnalistul.

Jurnalistul prezintă o altă problemă

„Problema este însă alta: imediat DNA a sărit cu un comunicat în care a spus că ei de mult timp au hotărât asta. Elena Udrea și Ioana Băsescu au ajuns cu prescripția la un dosar din anii regimului Băsescu. Și mulți alții sunt de acum 10 ani, 6-7 ani. Iar DNA vrea să facă recurs în casație în legătură cu toate deciziile luate de Înalta Curte și tribunalele din România unde a funcționat decizia CCR, pentru că UE a zis că nu e valabilă.

Știți care e banditismul acestei decizii? Ocolirea regimului Klaus Iohannis de anchete de corupție. Toate se referă la fapte de corupție din timpul lui Băsescu și Iohannis la început – pesediști. Nimic din timpul regimului Iohannis și al camarilei lui. DNA în loc să se ocupe de afacerile din pandemie, ajutorarea refugiaților, din timpul regimului Iohannis și al coaliției de guvernare, el se va ocupa de afacerile vechi. Și vom avea iar cu Elena Udrea, Ioana Băsescu, DNA-ul nu se va mai ocupa de ancheta de-acum. Bă, nu mai reîncălziți ciorba, gata. Nu știu: a scăpat, a scăpat.

DNA să facă acum anchete bune de afaceri de corupție. În ultimul timp, DNA-ul nu a făcut nimic, pentru că ar însemna să se lege de regimul lui Iohannis. DNA nu se va mai ocupa de corupția prezentă a regimului ci se va ocupa tot de corupția de acum 10 ani, acum 5 ani… Am înțeles. Bun, au scăpat cu prescripție, nu ar fi mai bine să ne ocupăm și de bandiții de-acum? Nu, că dăm peste camarila lui Iohannis. Aceasta este esența acestei decizii. Dacă tot, să desființăm CCR.

Nu înțeleg de ce USR face mereu contestație la CCR, iar acum se bucură că ăia au călcat în picioare CCR. Băi, ori o recunoașteți ca instituție, ori dacă nu, desființați-o”, a conchis Ion Cristoiu.

Întregul episod poate fi vizualizat AICI.