Vestea momentului vine din partea lui Volodimir Zelenski. După reușita de sâmbătă, când a fost finalizată evacuarea tuturor civililor, femei, copii și bătrâni din Mariupol, acum, liderul de la Kiev are planuri și mai mari.
Președintele Ucrainei a anunțat la miez de noapte că, alături de organizațiile internaționale, autoritățile ucrainene pregătesc evacuarea soldaților răniți și medicilor de pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol.
Totodată, el a ținut să le mulțumească atât echipelor ONU cât și celor de la Crucea roșie pentru implicarea în prima fază a misiunii de evacuare. Potrivit acestuia, peste 300 de copii și femei au fost salvați în cursul zilei de sâmbătă, iar acum urmează cea de-a doua etapă a misiunii.
Zelenski a mai precizat că ucrainenii nu își vor pierde speranța și nu se vor opri și vor face tot posibilul să depășească actuala situație.
Zelenski a dat ordinul final
„Mulțumim echipelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Organizației Națiunilor Unite pentru că ne-au ajutat să realizăm prima fază a misiunii de evacuare a Azovstal. Peste 300 de femei și copii au fost salvați. Și acum pregătim a doua etapă a misiunii de evacuare – răniții și medicii.
Desigur, dacă toată lumea este de acord. Desigur, dacă nu există minciuni. Desigur, lucrăm și pentru a ne îndepărta armata. Toți eroii care îl apără pe Mariupol. Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Sunt sigur că toată lumea înțelege cauza principală a acestei complicații, precum și unde este cauza. Dar nu ne pierdem speranța. Nu ne oprim”, a zis liderul ucrainean.
Totodată, liderul de la Kiev a mai precizat că la momentul actual au loc discuții cu privire la calea diplomatică de ieșire din adăposturile subterane Azovstal.
Zelenski a mai precizat că în cursul zilei de duminică vor continua și pregătirile pentru coridoarele umanitare, atât pentru locuitorii din Mariupol, cât și pentru cei din așezările din jur.
„Mâine, echipa noastră pregătește continuarea activității coridoarelor umanitare pentru toți locuitorii din Mariupol și din așezările din jur”, a mai spus acesta.
De ce a bombardat Rusia un muzeu?
Referitor la atacul rusesc asupra Muzeului Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov, Zelenski a vorbit despre marile temeri ale Rusiei, dar și despre atitudinea creștină ”față de viață și cunoaștere”.
„O rachetă. Pentru a distruge muzeul. Muzeul filosofului și poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea, care i-a învățat pe oameni ce este o atitudine creștină față de viață și cum o persoană se poate cunoaște pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă – muzeele, atitudinea creștină față de viață și cunoașterea de sine a oamenilor”, a mai adăugat el în discurs.
În ceea ce privește atacul cu rachete asupra orașului Odesa, Zelenski a explicat că de această dată, rușii au vrut să distrugă un oraș istoric. „E un oraș în care aproape fiecare stradă are ceva memorabil, ceva istoric. Dar pentru armata rusă, nu contează. Ei doar ar ucide și ar distruge. Odesa? Regiunea Harkov? Donbas? Lor nu le pasă”, a mai adăugat el.
Ucraina cere o misiune de evacuare urgentă
Menționăm faptul că la doar câteva ore după anunţarea evacuării civililor de sâmbătă, Ucraina a trimis o scrisoare organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF), prin care cere organizarea unei misiuni de evacuare şi tratare a soldaţilor ascunşi în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, scrie AFP.
Scrisoarea a fost trimisă de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk lui Michel-Olivier Lacharité, responsabil pentru programele de urgenţă ale MSF şi şef al misiunii MSF în Ucraina.
Potrivit documentului, „referindu-se la principiile ce ghidează activitatea organizaţiei MSF, solicită MSF să organizeze o misiune destinată evacuării apărătorilor din Mariupol şi Azovstal şi să acorde îngrijire răniţilor, ale căror drepturi ale omului au fost încălcate de Federaţia Rusă”.
Totodată, Ministerul ucrainean mai subliniază și faptul că au trecut mai bine de două luni de zile de când civilii se ascund fără medicamente, hrană, iar mai mulți soldați stau acolo răniți.
„Apărătorii uriaşului combinat industrial sunt de 72 de zile la rând sub bombardamentele şi atacurile necontenite ale armatei ruse” şi „din lipsă de medicamente, apă şi hrană, soldaţii răniţi mor de cangrene şi septicemie”, se mai arată în document.