În România, NU se poate vorbi despre secetă în acest an agricol

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că nu se poate vorbi despre secetă în acest an agricol în România. Acesta a explicat, la Satu Mare, că presiunea de pe culturile de toamnă, cauzată de seceta din iarnă, a fost înlăturată de precipitaţiile care au căzut din ultima perioadă.

„Nu s-a depus nicio solicitare la Ministerul Agriculturii pentru compensarea unor pierderi cauzate de secetă. Din starea de vegetație a culturilor reiese foarte clar că aceste culturi de toamnă sunt la un nivel de răsărire destul de bun, peste 98% din culturi au răsărit, iar pentru fermierii care s-au confruntat cu nerăsăriri punctuale, ei au avut posibilitatea să vină cu culturi de primăvară specifice, astfel încât suprafață agricolă la nivel național să rămână constantă și să ne ducă cu speranța la un an de producție bun”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Amintim că, vineri, ministrul a vorbit despre o posibilă criză alimentară și a punctat că în România nu avem de ce să ne temem despre această perspectivă, în contextul în care în ţara noastră se poate vorbi despre o risipă alimentară, din moment ce anul trecut s-au aruncat la gunoi peste 2 milioane de tone de alimente.

Ministrul Agriculturii, despre procesarea materiei prime agricole în România

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii a reiterat faptul că materia primă agricolă trebuie procesată în România, pentru a adăuga plusvaloare şi abia exportată ca produse alimentare, dar pentru aceasta trebuie şi ca fermierii şi producătorii să fie ajutaţi de stat.

„România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone. Pe piaţa globală vedem că nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui.

Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a afirmat ministrul Chesnoiu.