Informaţia nopţii la nivel mondial! Vladimir Putin se implică personal: Să fie eliminaţi

Sursă: Kremlin.ru

Președintele turc Recep Erdogan a avut o discuție cu omologul său rus Vladimir Putin în privința actelor teroriste din partea forțelor kurde în Turcia. Cei doi șefi de stat au avut o conversație telefonică în cursul zilei de duminică, 11 decembrie.

Preşedintele turc Recep Erdogan a vorbit cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre necesitatea de a „curăţa” nordul Siriei de forţele kurde.

Cei doi au avut o conversaţie telefonică în cursul zilei de duminică (11 decembrie), a anunțat un comunicat al Preşedinţiei de la Ankara, potrivit News.ro.

Lună trecută a avut loc un atentat terorist la Instanbul

„Subliniind că activităţile separatiste ale PKK/YPG/PYD (organizaţii ale luptătorilor kurzi – n.red.) în nordul Siriei şi atacurile teroriste care vizează Turcia continuă, preşedintele Erdoğan a declarat că este important şi prioritar să fie eliminaţi teroriştii pe o distanţă de cel puţin 30 de kilometri de la graniţă, de-a lungul frontierei, în conformitate cu Memorandumul de la Soci din 2019”, se precizează în comunicatul Preşedinţiei turce.

Liderul de la Ankara a amenințat încă din luna noiembrie că va lansa o operaţiune militară terestră în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG, pe care Ankara îi acuză că se află în spatele unui atentat în urma cărora au decedat șase oameni. Acesta a avut loc la Istanbul la 13 noiembrie. Forţele kurde au negat ulterior orice implicare.

În 2019, acordul de la Soci la care se referă președintele Erdogan, încheiat între Ankara şi Moscova, a pus capăt unei alte ofensive turceşti şi prevedea crearea unei „zone de securitate” de 30 de kilometri pentru a proteja Turcia de atacurile ce ar putea veni de pe teritoriul sirian.

Turcia speră că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia cât mai curând

Turcia a lansat pe 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra poziţiilor luptătorilor kurzi, pe care îi consideră drept „terorişti”. Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt însă desfăşuraţi în această regiune, care se află sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi.

Aceștia conduc lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (EI), alungată în 2019 din bastioanele sale din Siria. Atât autoritățile ruse, cât şi cele americane şi-au declarat opoziţia faţă de o posibilă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei, a relatat AFP.

Preşedintele turc a declarat că peste 13 milioane de tone de cereale au ajuns până în prezent la destinațiile finale, prin eforturi comune. Acesta a adăugat că se poate începe să se lucreze la reluarea exporturilor de diferite alte produse alimentare şi mărfuri, în mod treptat, folosind aceleaşi rute ale coridorului de cereale.

„Preşedintele Erdoğan şi-a exprimat speranţa sinceră că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul Ankarei.