Răspunsul Germaniei faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a fost ezitant în comparaţie cu cel al altor state europene, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată duminică de agenţia DPA.
Kievul speră că Germania va lua „decizii curajoase”
Berlinul trebuie ”să-şi asume un rol de prim plan în Europa, mai ales în chestiuni de politică estică”, a indicat ministrul ucrainean de externe, precizând că acest lucru trebuie să fie valabil atât în ce priveşte livrările de arme către Ucraina, cât şi în privinţa sancţiunilor contra Rusiei sau acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina.
Pe ansamblu, spune Kuleba, Ucraina speră că guvernul german va lua ”decizii curajoase, vizionare”.
Conform ministrului ucrainean, dacă preşedintele rus Vladimir Putin câştigă războiul ”Europa nu se va bucura de stabilitate şi securitate decenii de acum înainte”. În schimb, mai susţine Kuleba, dacă Ucraina iese victorioasă din acest război, aceasta va consolida Europa pentru viitor.
Comentând referirile ameninţătoare ale Rusiei asupra armelor nucleare, ministrul ucrainean a spus: ”Aici este unde Rusia, unde regimul unui nebun aflat la cârmă, trebuie oprită. Pentru Putin armele nucleare sunt cele mai eficiente înainte de a fi folosite. Ameninţarea este mai eficientă decât folosirea armelor”.
Ministrul Kuleba a postat duminică pe Twitter un mesaj în care afirmă că a avut o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, căruia i-a spus că următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei ”trebuie să includă un embargo asupra petrolului”, relatează CNN.
În aceeaşi discuţie, mai notează ministrul ucrainean, acesta a ”subliniat că nu poate exista nicio alternativă la acordarea statutului de candidată la UE pentru Ucraina”.
Ucraina a propus Chinei să fie unul dintre garanții securității
De asemenea, ministrul de Externe a declarat că Ucraina a propus Chinei să acționeze ca unul dintre garanții de securitate pentru a pune capăt războiului cu Rusia. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat zilele acestea pentru agenția de presă de stat chineză Xinhua.
„Obișnuiam să considerăm Memorandumul de la Budapesta un acord de securitate important pentru Ucraina, dar, din păcate, acesta nu a adus o securitate reală pentru Ucraina. Acum, Ucraina analizează posibilitatea de a obține garanții de securitate din partea membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și a altor puteri majore, inclusiv China. Sugestia noastră adresată Chinei să fie unul dintre garanții securității Ucrainei este un semn al respectului și încrederii noastre în Republica Populară Chineză”, a declarat Kuleba.
El și-a exprimat speranța că Beijingul va cere Moscovei o încetare a focului, în sensul că trebuie evitată o escaladare a războiului din Ucraina.