După ce Guvernul de la Vilnius a restricționat tranzitul mărfurilor spre orașul rusesc Kaliningrad, drept răspuns la agresiunile militare ruse din Ucraina, Rusia a avertizat marți că va lua măsuri aspre împotriva Lituaniei.
Amintim faptul că Lituania, stat membru UE, a închis sâmbătă un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa Kaliningrad pentru anumite bunuri de bază, precum materiale de construcţii, metale şi cărbune, drept răspuns la agresiunile militare ruse din Ucraina.
Kaliningrad este o exclavă strategică şi militarizată a Rusiei, fiind totodată sediul flotei ruse în Marea Baltică. Aceasta este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre ale Uniunii Europene, care susţin ferm Ucraina.
Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Astfel că, şeful delegaţiei UE în Rusia, Markus Ederer, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova. Markus Ederer a îndemnat astăzi Guvernul de la Moscova să se abţină de la „paşi şi retorică escaladată” în ceea ce privește „restricţiile anti-ruseşti” asupra bunurilor materiale care tranzitează orașul rusesc Kaliningrad şi restul statului est-european, a explicat un diplomat european.
„El (n.r. Markus Ederer) a transmis poziţia noastră cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a explicat că Lituania aplică sancţiunile UE şi că nu există nicio blocadă, şi le-a cerut să se abţină de la măsuri şi retorică de escaladare”, a declarat marți Peter Stano, purtător de cuvânt european.
Rusia a cerut urgent restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad
Potrivit unui comunicat de presă, diplomaţia rusă a acuzat direct Uniunea Europeană că încurajează o „escaladare” şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.
„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a declarat marți Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de Securitate din Rusia, după ce a făcut o vizită oficială la exclava rusă Kaliningrad.
În acest context, guvernatorul rus din Kaliningrad, Anton Alihanov, a estimat că între 40% şi 50% din importurile exclavei (cărbune, metale, materiale de construcţie, bunuri tehnologice) ar putea fi supuse sancțiunilor europene, relatează agenția de presă AFP.
Menționăm faptul că aceasta nu este singura problemă pe plan bilateral cu care se confruntă acum Rusia. În prezent, relațiile sale bilaterale cu Kazahstan devin din ce în ce mai tensionate, după ce președintele țării asiatice, Kassim-Jomart Tokaev, a refuzat recent o decorație oferită de Guvernul de la Moscova și i-a spus direct lui Vladimir Putin că țara sa nu va recunoaște niciodată independența republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk din Ucraina.
Rusia a blocat exportul de petrol din Kazahstan către Europa
Președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, remarcase totodată că Federația Rusă n-ar trebui să încerce să joace rolul „salvatorului” pentru că nimeni nu are de gând „să servească sau să se plece”.
Menționăm faptul că afirmația respectivă a lui Kassim-Jomart Tokaev a fost făcută la conferința de presă de la Organizației Tratatului de Securitate Internațională, reuniune organizată la Sankt Petersburg. Declarația sa a provocat furia liderului Republicii Cecene, Ramzan Ahmatovici Kadîrov, și a Guvernului de la Moscova, care a trecut rapid la represalii asupra Kazahstanului.
Ca urmare, Rusia a stopat rapid exporturile de petrol pe care compania națională de petrol a Kazahstanului, KazMunayGas (KMG), firma-mamă a grupului petrolier Rompetrol, le realiza în Europa prin portul rusesc din Novorossiisk (situat în regiunea rusească Krasnodar), invocând descoperirea unor bombe din Al Doilea Război Mondial.
Novorossiisk este o bază militară a marinei ruse, amplasat ca port strategic la Marea Neagră în partea de vest a Munților Caucaz.
De asemenea, Konstantin Zatulin, deputat rus în Duma de Stat de la Moscova și vicepreședintele actual al Camerei Parlamentului pentru afacerile în CSI (Comunitatea Statelor Independente care reunește majoritatea republicilor ex-sovietice), l-a atacat verbal pe președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev.
Konstantin Zatulin a amenințat direct Kazahstanul, făcând trimitere la regiunile nordice ale țării asiatice, de la granița cu Rusia, unde este concentrată minoritatea rusă. Totodată, acesta i-a avertizat pe kazahi că, „în funcție de comportamentul Kazahstanului, nimic nu este exclus”.
Kazahstanul a blocat exportul de cărbune rusesc către Europa
Guvernul de la Nur-Sultan a replicat imediat, blocând astfel 1.700 de vagoane cu cărbune importat din Rusia, semnalează site-ul Nexta, plus alte surse mass-media independente din spațiul ex-sovietic.