În cadrul podcastului „România lui Cristache”, de pe canalul de Youtube „HAI România!”, Ion Cristoiu a oferit noi detalii despre greva profesorilor și despre negocierilor cu sindicaliștii din domeniul educației. Iată ce îi va aștepta pe elevii români.
Actuala putere încearcă să împingă greva profesorilor spre Marius Budăi
Potrivit spuselor sale, actuala putere încearcă să împingă greva profesorilor către ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, de aceea, dacă președintele României, Klaus Iohannis, ar negocia, mâine, cu sindicaliștii din domeniul educației, ar fi o lovitură de imagine pentru că ar da impresia că problema lor nu ține de Legea Salarizării.
„Am avut un interviu cu directorul Poștei Române, care este absolvent de Istorie și și-a dat lucrarea de licență cu grevele din Valea Jiului. El a cercetat și a descoperit că venirea lui (Nicolae) Ceaușescu în mijlocul minerilor i-a dat gata pe ăștia pentru că ei își doreau să vadă pe cineva, la nivelul ăla, care se preocupa de problema lor.
Dacă vă uitați, greva este alimentată și de încercarea actualei puteri de a o împinge către Budăi… Uitați-vă puțin, dacă (Nicolae) Ciucă (premierul României) a anunțat că rămâne în funcție vineri, nu era normal ca sâmbătă și duminică premierul să nu doarmă? Adică să-i cheme pe liderii sindicali din învățământ, să se preocupe…
În contextul ăsta, dacă (Klaus) Iohannis îi primește (pe sindicaliștii din domeniul educației la negocieri) mâine, este o lovitură de imagine pentru că dă impresia că problema lor nu ține de Legea Salarizării și nici a purtătorului de cuvânt (al Guvernului României)”, a explicat, luni, Ion Cristoiu în cadrul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube „HAI România!”.
Sindicaliștii din domeniul Educației cer majorări salariale
Tot luni, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat personal cu sindicaliștii din domeniul educației despre salariile profesorilor, urmând ca el să vorbească cu premierul României despre negocierile purtate și despre greva profesorilor.
„Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere: unul de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie când să discutăm aplicat, la nivel tehnic pe grile, am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a zis el.
Declarația sa a fost făcută la scurt timp după ce sindicaliștii din domeniul educației au spus că au cerut oficialilor români o majorare salarială până la finalul anului şi salarii cel puțin egale cu salariul mediu pe economie pentru profesorii debutanți. Potrivit președintelui Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, în urma discuțiile avute cu ministrul Educației, s-a stabilit că Marius Budăi va prezenta premierului României și coaliției de guvernare această propunere.
„Deocamdată, nu avem nimic concret, aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal”, a afirmat Simion Hăncescu.