Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a împlinit, sâmbătă, 72 de ani. Cu această ocazie, premierul Marcel Ciolacu i-a transmis un mesaj de la mulți ani pe pagina sa de Facebook.
„Întru mulți și fericiți ani, Preafericirea Voastră!”, se arată în mesajul lui Ciolacu de pe pagina de socializare.
Mesajul a fost însoţit de o fotografie în care premierul României apare alături de şeful Bisericii Ortodoxe Române şi de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Dorin Recean, prezent la ceremonia dedicată zilei de naştere
Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei a avut loc o scurtă ceremonie în timpul cărei au fost prezentate mesaje de felicitare trimise din partea autorităţilor române centrale şi locale, precum şi ale altor instituţii publice.
Dorin Recean a ținut să fie prezent la ceremonia dedicată zilei de naştere a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Premierul se află în aceste zile în România, într-o vizită privată. Anunțul despre prezența lui Recean la evenimentul în cinstea Patriarhului Daniel a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.
A intrat în monahism la vârsta de 36 de ani
Patriarhul Daniel a intrat în monahism la vârsta de 36 de ani după ce a absolvit studiile doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg. Printre realizările sale se numără consolidarea și restaurarea Catedralei mitropolitane și a fondat Centrul de Diagnostic şi Tratament „Providenţa”, care a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi. Tot la Iași, pe 17 aprilie 1998, a înființat Radio Trinitas.
Pe 12 septembrie 2007 a fost ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Întronizarea în această demnitate a avut loc pe data de 30 septembrie. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asigurat continuitatea proiectelor aflate în desfășurare la acea vreme, dar a inițiat și proiecte noi, fără a despărţi Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie sau opera socială de viața duhovnicească.
Construirea Catedralei Naționale, cea mai mare realizare
Cea mai mare realizare a sa este construirea Catedralei Naționale, al cărei altar a fost sfințit la un secol de la Marea Unire.
Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români, în timpul patriarhatului său fiind canonizaţi peste 30 de sfinţi români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului și îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Patriarhul Daniel nu a uitat nici de românii plecați în străinătate. În anul 2009, acesta a propus Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înființarea unei zile dedicate migranților români.
Una dintre primele sale inițiative la București a fost înființarea Centrului de Presă Basilica în 2007.