Bătălie finală pentru Simona Halep
În cursul acestei săptămâni, Simona Halep se angajează într-o nouă bătălie pentru a evita o suspendare de patru ani. Tribunalul de Arbitraj Sportiv reprezintă ultima șansă a sportivei de a-și proteja cariera. Audierile ei sunt programate să aibă loc la Lausanne, Elveția, în intervalul 7 februarie-9 februarie.
Simona Halep a dezvoltat anumite strategii de apărare pentru cazul său la TAS, care ar putea să-i pună punct carierei în mod definitiv. Avocatul principal al jucătoarei de tenis este Howard L. Jacobs, cunoscut pentru succesul său în reducerea sancțiunii impuse Mariei Șarapova în urma unor acuzații de dopaj. Acesta a conturat direcțiile esențiale în lupta împotriva Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), pe care Simona Halep speră să o învingă pentru a-și reabilita reputația și a reveni în circuitul WTA. El primește sprijinul avocatului român Bogdan Stoica.
Simona Halep este acuzată pentru două încălcări ale regulilor antidoping
Simona Halep este acuzată de către ITIA pentru două încălcări ale regulilor antidoping. Prima acuzație se referă la descoperirea unei substanțe interzise, Roxadustat, în urma unor teste regulate de urină efectuate în timpul US Open din 2022. A doua acuzație se referă la discrepanțe în Pașaportul Biologic.
Echipa sa intenționează să susțină nevinovăția ei, aruncând vina pe fostul său antrenorul de tenis Patrick Mouratoglou, care a admis în cele din urmă că i-a furnizat un supliment contaminat cu Roxadustat. Deși declarația lui pare să simplifice lucrurile, judecătorii de la TAS trebuie să fie convinși că afirmația sa nu a fost făcută doar pentru a o ajuta pe Simona Halep. Românca va încerca să demonstreze că suplimentul provenea dintr-un lot contaminat și că nu avea control asupra acestui aspect, responsabilitatea căzând pe umerii echipei lui Patrick Mouratoglou.
Simona Halep va adopta o strategie-surpriză
În dosar au fost incluse studii și opinii ale unor experți, alături de rezultatele testelor efectuate asupra fostei lider WTA în SUA, în perioada apropiată testului pozitiv, care au fost negative. Pe lângă aceste aspecte, specialiștii sugerează, fără a prezenta dovezi, că Simona Halep și echipa sa vor adopta și o strategie-surpriză, de tipul all-in, în care vor contesta procedurile din cadrul Sport Resolutions, încercând să arate că ITIA ar fi avut influențe asupra Tribunalului din Londra, care a judecat cazul inițial.
Pe scurt, vor adopta o abordare de tipul „atacul e cea mai bună apărare”. La Sport Resolutions, românca a fost găsită vinovată pentru ambele capete de acuzare: testul pozitiv de la US Open și neregulile din pașaportul biologic, care au condus la o suspendare comasată de patru ani.
După audițiile din această săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv va analiza cazul și va emite un verdict în lunile următoare. În funcție de deliberările lor, pedeapsa ar putea fi redusă la doi ani, menținută la patru ani sau, într-o variantă mai puțin probabilă, să fie crescută, având în vedere că ea este acuzată de două încălcări ale regulamentului, fiecare dintre ele fiind sancționată cu maximum patru ani. În oricare dintre ultimele două scenarii, sportiva ar trebui să își ia adio de la cariera sa.