Vladimir Putin şi-a redefinit cumva obiectivele prin discursurile pe care le-a susținut pe data de 9 mai. Cum Rusia nu reușește să avanseze în Ucraina, acum se caută să se înțeleagă ce ar urmări liderul de la Kremlin. Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, a ținut să explice care ar fi, în opinia sa, planul lui Putin.
„Ideea este să citești ceea ce spune în mod corect”, a precizat Silviu Predoiu, fost şef al SIE.
În opinia sa, trebuie luate în considerare ultimele evoluții ale armatei ruse în războiul din Ucraina.
„În mod evident în balanța confruntării militare se regăsește sprijinul cu echipamente militare de ultimă generație primită de Ucraina. În primul rând hai să vedem ce se întâmplă în Harkov. În al doilea rând am urmărit discursul lui Putin că și-a redefinit cumva obiectivele”, a spus Predoiu.
Strategia lui Vladimir Putin: A dispărut Ucraina din discursul lui
El a ținut să precizeze că președintele Rusiei nu mai face atât referire la Ucraina cât despre SUA, despre NATO despre Donbass și despre Crimeea.
„A dispărut Ucraina din discursul lui. Nu a menționat nici măcar o dată Ucraina şi a vorbit exclusiv de Donbass și de Crimeea. Într-un fel ciudat s-a întors la discursul de dinainte de declanșare a conflictului. Există acest obicei la oamenii cu o anumită putere să își anunțe intențiile.
Ideea este să citești ceea ce spun în mod corect, ceea ce nu am văzut sincer în foarte multe ocazii. S-a declanșat conflictul și a început să vorbească numai de Ucraina şi Zelenski.
Acum, după discursul de pe 9 mai s-a întors la discursul de dinaintea războiului. A vorbit despre SUA, despre NATO despre Donbass și despre Crimeea. Mie mi se pare, citind ceea ce spune și uitându-mă și la atitudinea lui, că este o disponibilitate sugerată spre dialog, întorcându-se la oferta inițială”, a spus fostul șef al SIE.
Silviu Predoiu, de la SIE, susține că se poate și mai rău
Marea chestiune este însă cine ar putea modera aceste discuții sau mai exact acest dialog.
„Problema este identificarea moderatorului în acest dialog, pentru că în mod clar UE, SUA nu mai pot fi moderatori în acest moment. Turcia poate fi, China poate fi, important este să găsim o putere agreată de toată părțile și de sponsorii Ucrainei. În acest moment această bătălie nu e pierdută de nimeni și nu poate fi câștigată de nimeni așa cum arată.
Ea poate doar continua și asta ar fi varianta fericită, extinderea spre un conflict înghețat. Cea diferită este continuarea conflictului până în momentul în care, din disperare, se întâmplă un accident. Deja se vorbește, ca şi cum nu ar fi foarte grav, că s-ar putea că avem de a face cu niște lovituri nucleare tactice”, a punctat Silviu Predoiu.
El s-a declarat îngrozit de ușurința cu care s-a ajuns.
„Adică..adică se poate şi mai rău. Cât de rău şi până unde? De aceea spun că trebuie să găsim o formulă”, a explicat Silviu Predoiu, fost şef al SIE, la Antena 3.