Un expert norvegian prezice „începutul sfârșitului” pentru regimul lui Putin

Iver Neumann, directorul Institutului Fridtjof Nansen din Norvegia și expert în Rusia, crede că refuzul lui Putin de a reforma economia țării, accentuat de actuala invazie a Ucrainei, ar putea fi „începutul sfârșitului” regimului Putin. Dar când se va întâmpla acest lucru este greu de prevăzut, afirmă Iver Neumann.

Potrivit site-ului Benzinga, Neumann a evocat o multitudine de factori care ar putea avea un impact negativ asupra economiei Rusiei, inclusiv sancțiunile, companiile care au oprit afacerile după invazia Ucrainei și reducerea dorinței altor țări de a face comerț cu Rusia.

”Începutul sfârșitului pentru regimul lui Putin”

„Putin își spune: „Occidentul va avea economia sa și noi vom avea voința noastră, și cu asta vom persevera. Dar lucrurile nu funcționează așa. Deci, cred că acesta este începutul sfârșitului pentru regimul lui Putin”, anticipează Neumann, adăugând că o anumită idee fixă se poate să-l fi împins pe liderul rus să invadeze Ucraina.

Încercând să se compare cu țarii Rusiei, Putin se simte, probabil, motivat să „recucerească teritoriile rusești”, a explicat Neumann.

Ce va fi după, nimeni nu poate spune

”Ca și în cazul altor despoți, s-a ajuns la un punct în care Putin se gândește mai mult la cărțile de istorie și la cum au intrat țarii Rusiei în ele: câștigând războaie și smulgând teritorii”, a precizat Neumann.

Ce va fi însă după regimul Putin este greu de prevăzut, a subliniat Neumann.

„De când a început mandatul lui Putin, în urmă cu 22 de ani, puține lucruri notabile au avut loc în economia țării. Mă surprinde faptul că un marxist, așa cum e Putin, pur și simplu nu înțelege că factorii materiali sunt esențiali”, a declarat Neumann în interviul pentru Radio Free Europe.

Ce ar trebui să facă Occidentul

În condițiile în care invazia Rusiei se prelungește, intrând deja în cea de-a șasea lună, iar acuzațiile de crime de război aduse rușilor cresc de la o zi la alta, Neumann sfătuiește liderii Occidentului să nu închidă ușa discuțiilor cu Moscova.

„Un lucru este cert: Rusia nu merge nicăieri, nici politic cu Putin, nici geografic. Țara va rămâne acolo. Poate că va lua ceva mai mult teritoriu din Donbas, poate că se va ajunge la coridorul terestru Donbas- Crimeea, dar Rusia va fi tot acolo.

Și aceasta este ideea de bază a diplomației: dacă oricum va trebui să vorbești cu oamenii, la un moment dat, de ce să nu începi imediat? Cred că este foarte, foarte important să se păstreze anumite canale de discuții cu Rusia”, a subliniat expertul norvegian.

Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi ar putea să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia, mai târziu în acest an, a anunțat Ministerul Apărării de la Londra.

Rusia clasifică aceste zone ocupate ca fiind sub ”administrație civil-militară”.