Președintele Vladimir Putin vrea să creeze ”republici populare”, așa cum a făcut în 2014. Pentru că vede asta ca pe o modalitate de a distruge un stat ucrainean unit, pe care Occidentul l-ar putea folosi împotriva Rusiei.
De aceea, pentru a-și atinge acest scop, liderul Rusiei vrea să organizeze așa zise referendumuri, de îndată ce armele vor tăcea în anumite regiuni, susține Mihail Rostovski într-un editorial publicat de ziarul Moskovski Komsomolets. Scenariul este similar cu cel din 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea.
Ca urmare a acestei politici, spune Rostovski, „numărul de „republici populare” poate fi crescut semnificativ”, deși există o limită. „Dar nimeni de la Moscova nu va dori să facă o nouă încercare de a-i„reeduca” pe ucrainenii din regiunile de vest ale Ucrainei, care s-au arătat recalcitranți la orice astfel de încercări.
Tot mai mulți analiști se întreabă ce anume și cum speră Vladimir Putin să obțină în Ucraina. Dar răspunsurile pot fi date de acțiunile președintelui rus din 2014, de propriile sale comentarii din 2018 și chiar pot reieși din declarațiile unora dintre liderii politici din cercul liderului de la Kremlin, spune Mihail Rostovski.
Rostovski spune că, desigur, acesta e doar un scenariu posibil pentru acțiunile lui Putin; dar analizând ceea ce fac autoritățile militare ruse și celelalte agenții ale puterii ruse în zonele în care armata ucraineană a fost învinsă, cel puțin în prezent, există un oarecare temei pentru afirmația sa, scrie Eurasiareview.
Armata rusă pregătește o serie de ”pseudo-referendumuri”
Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării susține că „armata rusă pregătește o serie de pseudo-referendumuri” pentru a încerca să-și legitimeze ocupația. Potrivit ministerului, la Herson sunt deja pregătite materiale de propagandă și buletine de vot pentru un astfel de pseudo-referendum. Locuitorii de aici sunt convinși că nu va avea loc un vot real și că ocupanții ruși vor organiza un simulacru de vot, pentru a păcăli Rusia și comunitatea internațională.
Vicepreședintele adjunct al administrației regiunii numite de Rusia, Kirill Stremousov, a declarat zilele trecute pentru agenția RIA Novosti că „problema revenirii regiunii Herson la Ucraina nazistă este exclusă. Acest lucru este imposibil. Regiunea Herson se va dezvolta din punct de vedere economic”. Stremousov a afirmat că principala sarcină este de a restabili economia regiunii și că „nu sunt planificate referendumuri”.
„Nu va exista Republica Populară Herson”
Și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat luna trecută Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă. Zelenski le-a cerut deja locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.
Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson similar cu referendumul din 2014 care a pecetluit anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi care este considerat ilegal de Kiev şi de ţările occidentale.
În estul Ucrainei, teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa ca republici populare după referendumuri considerate nule de comunitatea internaţională.
„Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, a spus Zelenski.