După ce au apărut în spațiul public diverse zvonuri despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin, cetățenii români au trimis diverse mesaje Ambasadei Rusiei la București.

Potrivit instituției respective, câțiva români ar fi dispuși să îi ofere organe lui Vladimir Putin, dacă acesta ar avea nevoie urgentă de un transplant.

„Le suntem recunoscători celor care și-au exprimat dorința de a „ajuta vindecării” Președintelui Rusiei Vladimir Putin, inclusiv chiar și de a deveni un donator dacă va trebui.

Vă îndemnăm să nu vă faceți griji pentru sănătatea domnului Președinte, întrucât zvonurile și speculațiile presei occidentale, din păcate, des replicate și în România, despre boala Șefului Statului Rus sunt la fel de neadevărate ca și falsurile care apar constant despre, să zicem, „masacrele” efectuate de către trupele ruse asupra civililor din Bucea, Borodianka și alte localitățile Ucrainei.

Angajații Ambasadei, la rândul lor, urează sincer sănătate tuturor oamenilor simpatizanți și grijulii care ne-au scris”, a scris, miercuri seară, Ambasada Rusiei la București.

Amintim faptul că, recent, după ce pe website-ul oficial al Ambasadei Rusiei la București a fost postat articolul intitulat „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”, ambasadorul Valery Kuzmin a fost convocat urgent la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Ambasadorul Valery Kuzmin, convocat la sediul MAE de la Bucureşti

Miercuri, 11 mai, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din România, Iulian Fota.

Iulian Fota a declarat că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa NATO și a României.

De asemenea, „a fost reamintit şi faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care şi-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declaraţiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”)”, scrie în comunicatul de presă emis de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a atras atenţia asupra modului dezumanizant şi neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate, şi a reiterat îndemnul la maximă reţinere în abordarea publică pe acest subiect.

Iulian Fota a atenţionat, din nou, partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relaţiei bilaterale dintre România și Rusia şi a solicitat ca mesajele publice să se menţină în limitele prevăzute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Rusia, atac direct la adresa NATO

Prezentăm integral materialul publicat de Ambasada Federației Ruse în România:

„Ca un act de bunăvoință, armata rusă și miliția populară din Republica Populară Donețk au declarat o încetare a focului pentru timp de trei zile pentru a asigura evacuarea civililor deținuți de neonaziști în catacombele uzinei Azovstal din Mariupol.

Prima reacție a ucronaziștilor: „Schimbăm 15 ostatici cu o tonă de mâncare, apă și medicamente”. Ultima dată au încercat să folosească „pauza umanitară” pur și simplu pentru a-și consolida pozițiile…

Cât de relevante sună astfel de informații în lumina căutării unui răspuns la o provocare strategică: transmiterea adevărului despre operațiunea militară specială a Rusiei și despre situația reală din Ucraina către opinia publică mondială prin baricade, arici antitanc și sârmă ghimpată ale „Ministerului Adevărului” al Occidentului colectiv descris de George Orwell!

Primul pas timid a fost făcut de Secretarul General al ONU António Guterres, care, la o întrevedere cu Președintele Rusiei Vladimir Putin în aprilie, a recunoscut că „Federația Rusă are o serie de pretenții în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, precum și cu securitatea europeană și globală”.

Șeful personalului ONU a propus atunci „să rezolve aceste „nemulțumiri” cu instrumentele oferite de Carta ONU”. Acest sfat înțelept poate fi aplicat problemei menționate mai sus cu „ostaticii din Azovstal”?! Până acum, prezența reprezentanților ONU și ai Crucii Roșii Internaționale recomandați de Guterres nu a avut niciun efect corectiv asupra neonaziștilor din regimentul Azov”, scrie pe website-ul oficial al Ambasadei Rusiei la București.