Președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat miercuri într-o vizită oficială în România, a vorbit despre războiul din Ucraina. Acesta a reiterat faptul că a condamnat invazia rusă de la bun început și că a făcut tot posibilul pentru a împiedica evoluția conflictului militar prin sancționarea directă a Rusiei.
„În contextul războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară încă din prima zi. În primul rând, să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens, ulterior să sancţionăm în mod clar şi unitar Rusia încă din prima zi, întrucât este responsabilă de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică.
Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene a reuşit să menţină unitatea europenilor în aplicarea sancţiunilor încă de la începutul conflictului şi au fost şase serii de sancţiuni succesive.
În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina pentru a se apăra, a lupta, pentru a o ajuta în plan economic şi financiar, în plan umanitar; vom continua să primim refugiaţi pe teritoriul european”, a declarat miercuri Emmanuel Macron, într-o conferință de presă comună cu președintele nostru, Klaus Iohannis.
Emmanuel Macron propune continuarea negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia
Deși UE a sancționat continuu Rusia, președintele francez a subliniat faptul că oficialii europeni nu își doresc nimicirea poporului rus, ci urmăresc să restabilească pacea în Europa, motiv pentru care susțin continurea negocierilor de pace dintre Kiev și Moscova.
„Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat luptele trebuie să înceteze şi discuţiile vor trebui reluate. Împreună cu preşedintele Zelenski, am reafirmat că noi, europenii, împărţim acelaşi continent, geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri, unde va fi şi mâine.
Rusia este o mare putere, noi nu dorim un război cu poporul rus, nu vrem să îl nimicim, cum au afirmat unii. Pentru ca Ucraina să câştige şi luptele să înceteze, trebuie să negociem.
Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care sunt în resortul noastru. Aceasta este realitatea şi aceste lucruri vor trebuie să se întâmple la un moment dat”, a adăugat Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron susține necesitatea continuării dialogului cu Ucraina
Spre finalul intervenției sale, acesta a evidenţiat necesitatea continuării consultărilor cu Ucraina şi a atenționat faptul că Uniunea Europeană se confruntă acum cu o situaţie geopolitică „inedită”.
„La porţile Uniunii Europene se derulează o situaţie politică inedită, prin urmare, da, în contextul acestor motive, al contextului politic, deciziilor Uniunii Europene şi ale unor naţiuni, se justifică noi discuţii profunde şi noi evoluţii.
Cred că ne aflăm în momentul în care trebuie să transmitem mesaje politice clare, noi, Uniunea Europeană, în direcţia Ucrainei şi a poporului ucrainean, în contextul în care rezistă eroic de mai multe luni”, a completat Emmanuel Macron.