În prezent, Rusia susține ferm că decizia recentă a Uniunii Europene de a interzice parțial importurile de petrol rusesc este „autodistructivă” pentru statele membre, existând șanse mari să se destabilizeze pieţele globale ale energiei.

„Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare.

Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acțiunile nelegitime ale Uniunii Europene”, a declarat joi Ministerul de Externe din Rusia, relatează agenţia de presă Reuters.

UE a impus un embargo petrolier asupra Rusiei

Amintim faptul că Uniunea Europeană a anunţat recent o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea parțială a importurilor de petrol.

„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat recent Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că limitarea importurilor de petrol rusesc va priva Rusia de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina.

„Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, a fost argumentul lui Charles Michel .

Menționăm faptul că embargoul petrolier asupra Rusiei este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, state europene care s-au opus ferm propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.

Întrucât liderii europeni nu au putut ajunge la un acord comun privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, au acceptat recent oprirea parțială a importurilor ruse de pe cale maritimă.

Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că le vor furniza petrol, în cazul în care Rusia își va bloca exporturile pe cale terestră, drept reacție la sancțiunile economice.

Prețul petrolului a crescut, din nou, miercuri dimineața

Amintim faptul că, miercuri dimineața, prețul petrolului a crescut după ce a fost impus embargoul petrolier asupra Rusiei și după ce China a pus capăt restricțiilor COVID-19 din Shanghai, ceea ce ar putea susține cererea pe o piață globală.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,83 dolari (1,6%), ajungând la 117,46 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,77 dolari (1,6%), ajungând la 116,45 dolari.

Ambele referințe au înregistrat creșteri față de luna mai, marcând a șasea lună consecutivă de creștere a prețurilor.