Informația serii! România va pune în aplicare sancțiunile internaționale! Guvernul a dat undă verde joi, 9 iunie
România va pune în aplicare sancțiunile internaționale, asta după ce Guvernul a adoptat o OUG pentru completarea OG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
Este de menționat că această ordonanță de urgență nu va avea niciun efect asupra activității unor companii din țara noastră și nici asupra locurilor de muncă ale acestora.
Va fi instituit un mecanism de control
Executivul anunță că ar putea fi instituit un mecanism de control care va furniza garanții cu privire la persoana juridică asupra căreia se vor aplica sancțiunile.
Prin garanții se înțelege faptul că o persoană juridică sancționată nu va putea avea acces la fonduri sau la resursele economice ale entității deținute sau controlate.
”În baza acestui mecanism de control, se pot face unele derogări, în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare etc”, anunță Guvernul.
Protecția angajaților români, o prioritate pentru Guvern
Ministrul Economiei este de părere că impactul sancțiunilor impuse companiilor rusești asupra economiei naționale nu ar trebui neglijat, însă subliniază că protecția angajaților români din aceste companii este o prioritate pentru Executivul de la București.
”Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă.
Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, spune ministrul Economiei, Florin Spătaru.