Oare armata rusă va folosi armele nucleare? Explicația lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat faptul că, momentan, nu există nicio informație care să indice intenția armatei ruse de a folosi armele nucleare în războiul din Ucraina.
„Nu există niciun fel de informaţii în acest moment care să indice intenţia de a folosi Rusia în perioada imediat următoare astfel de arme.
Reamintesc faptul că la Summit-ul NATO care s-a desfăşurat la Bruxelles pe 24 martie, în declaraţia finală a acestui summit, liderii aliaţi au avertizat Rusia cu privire la inadmisibilitatea utilizării unor arme de distrugere în masă şi chiar au fost trasate o serie de sarcini pentru autorităţile militare de a pregăti în continuare o serie de măsuri, inclusiv pentru Summit-ul de Madrid, care va avea loc în luna iunie, respectiv de a acorda Ucrainei o serie de elemente de sprijin în acest scenariu care în acest moment este, repet, neconfirmat din punct de vedere al realităţii din teren”, a declarat Bogdan Aurescu, joi seară, într-o emisiune TV de la TVR.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca Rusia să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, fix de Ziua Victoriei, Bogdan Aurescu susține ferm faptul că o astfel de decizie radicală poate avea „consecinţe adverse, ţinând seama că în plan psihologic, în societatea rusă poate să creeze nemulţumiri la nivelul populaţiei.”
Amintim faptul că, vineri, Bogdan Aurescu a susținut o declarație de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre războiul din Ucraina.
Bogdan Aurescu este sigur că Ucraina va câștiga războiul: Sunt convins că așa se va întâmpla
În cadrul conferinței de presă comună, Bogdan Aurescu a precizat că a avut un dialog substanțial cu omologul său ucrainean și a reiterat faptul că România sprijină Ucraina în războiul cu Rusia.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a avut și un mesaj de condoleanțe cu privire la cei care și-au pierdut viața în conflictul armat început la data de 24 februarie, subliniind că aceste crime, dar și genocidul, trebuie pedepsite.
În plus, Bogdan Aurescu a reamintit faptul că țara noastră a reacționat imediat încă din prima zi de război și a oferit ajutor refugiaților ucraineni.
„Azi am avut un dialog substanțial pe care îl vom continua după această conferință de presă. Am reiterat suportul ferm al României pentru independența și suverantitatea teritoriilor ucrainene și pentru forțele ucrainenilor de a lupta împotriva agresiunii rusești (…)
Cu aceasta ocazie, doresc să transmit un mesaj de condoleanțe cu privire la decesele provocate de această agresiune ilegală (…) suntem alături de poporul ucrainean. Cei care și-au pierdut viața în Ucraina sunt frații și surorile noastre și din acest motiv crimele și genocidul care au loc pe teritoriul țării nu trebuie să treacă nepedepsite (…)
De asemenea, România a reacționat prompt încă de la bun început prin diferite metode pentru a oferi adăpost și protecție refugiaților ucraineni”, spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu: Ucraina trebuie să câștige acest război
Șeful Afacerilor Externe a declarat că este important ca Ucraina să câștige războiul cu Federația Rusă și s-a arătat optimist cu privire la acest lucru.
Bogdan Aurescu a adus în discuție și reconstrucția Ucrainei și spune că acest lucru se va întâmpla după ce războiul va lua sfârșit, însă recunoaște că va dura ceva până când țara va arăta ca înainte.
Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Externe a declarat că România susține aderarea Ucrainei în Uniunea Europeană și că blocul comunitar ar trebui să dea dovadă de curaj și să accepte intrarea acestei țări, la fel și a Republicii Moldova și Georgiei.
„Ucraina trebuie să câștige acest razboi și sunt convins că așa se va întâmpla. După ce conflictul armat se va termina, va urma reconstrucția. În timpul acestei reconstrucții, care va dura o perioadă, comunitatea internațională va trebui să își ofere sprijinul și pot da asigurări că România va lua parte la acest efort susținut.
În plus, doresc să reiterez sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei si pentru recunoașterea perspectivei europene a acestei țări care este un vecin și un prieten.
De asemenea, am susținut, la nivel european, că Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de viziune și curaj pentru ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să primească semnaul pe care îl așteaptă, acela de a face parte din blocul comunitar”, a explicat acesta.
De partea cealaltă, Dmitro Kuleba a precizat că ajutorul primit reprezintă, de fapt, un ajutor pentru restul țărilor europene pentru că doar așa armata lui Vladimir Putin nu va înainta în Europa.
„Ajutorul vostru înseamnă ajutor pentru voi. Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.