Informaţia serii la nivel mondial! Decizia aşteptată de toată planeta: „Am ajuns la un acord”

tranzactie, acord

SURSA FOTO: Dreamstime

La finalul vizitei sale la Beijing, cancelarul Olaf Scholz a dezvăluit că Germania și China sunt de acord în privința respingerii ideii de atac nuclear în contextul războiului din Ucraina. Acest subiect a fost abordat în contextul în care Rusia a amenințat constant că va face orice pentru a ieși victorioasă din conflict.

Olaf Scholz a spus că până și China este de acord că o escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina ar avea efecte catastrofale pentru întreaga lume. Cancelarul de la Berlin a efectuat o vizită la Beijing, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și cu prim-ministrul Chinei.

„Războiul în Ucraina creează o situaţie periculoasă pentru lumea întreagă şi chiar şi în China se ştie că o escaladare ar avea consecinţe pentru întreaga lume”, a declarat cancelarul german.

„Acesta este motivul pentru care este foarte important pentru mine să subliniez, să spun clar că o escaladare sub forma utilizării unei arme nucleare tactice este exclusă şi sunt foarte încântat că cel puţin pe acest subiect am ajuns la un acord”, a continuat el.

China este împotriva utilizării armelor nucleare

Chiar dacă în mod oficial este neutră în conflictul cu Ucraina, China pare adesea considerată conciliantă față de Moscova în ochii Occidentului. Cu toate acestea, președintele Xi Jinping a criticat extrem de aspru războiul început de Vladimir Putin.

Potrivit Politico, care citează agenția oficială chineză Xinhua, liderul chinez l-a avertizat pe omologul său rus să nu recurgă la arme nucleare, rugându-l pe cancelarul german Olaf Scholz să facă presiuni pentru a negocia pacea.

„Comunitatea internațională ar trebui să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei.

Lumea ar trebui, de asemenea, „să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, pentru ca un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară”, a declarat președintele chinez Xi Jinping.

Fostul președinte rus, declarații controversate

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, care ocupă în prezent a doua poziție în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit din nou despre arma nucleară marți, 1 noiembrie. Acesta a declarat că dorința Ucrainei de a recuceri teritoriile ocupate și anexate de către Rusia, printre care și Crimeea și Donbas, reprezintă o amenințare la adresa integrității teritoriale a Federației Ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut el însuși aluzii la utilizarea armelor nucleare, confruntându-se cu rezistență din partea trupelor ucrainene. Rusia, în schimb, a spus că Ucraina este cea care ar plănui să folosească „bombe murdare”.