Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO
În cadrul unei discuţii cu preşedintele estonian Alar Karis, aflat în vizită la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că aderarea la Alianţă este în continuare cea mai bună garanţie de securitate pentru Kiev.
,,Dar noi suntem oameni rezonabili şi înţelegem că nu putem implica nicio ţară NATO într-un război”, a declarat Zelenski.
,,De aceea înţelegem că nu vom fi membri ai NATO cât timp acest război va fi în desfăşurare. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil”, a explicat acesta.
Liderul de la Kiev a făcut presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO, dar aliaţii sunt divizaţi cu privire la cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru. Guvernele occidentale se tem de orice mişcare care ar putea duce NATO mai aproape de un război cu Rusia.
Ucraina s-a alăturat Centrului de apărare cibernetică. Este acesta un prim pas spre aderarea la NATO?
Centrul de apărare cibernetică al NATO a informat recent că Ucraina a aderat la această structură cu sediul în Estonia. Potrivit organizației, este o „etapă importantă pe calea aderării” la Alianţa Nord-Atlantică.
Centrul Cooperativ de Excelenţă al Apărării Cibernetice al NATO (CCDCOE) a anunţat la data de 17 mai, că a primit și Islanda, Irlanda şi Japonia.
„Suntem deosebit de bucuroşi să vedem Ucraina printre noi”, a declarat ministrul eston al Apărării Hanno Pevkur, citat în comunicatul CCDCOE.
De asemenea, ministrul eston al Apărării a subliniat că acest lucru oferă o posibilitate unică de a contribui la apărarea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
„Acest lucru oferă o posibilitate unică de a contribui simultan la apărarea Ucrainei în războiul brutal al Rusiei şi de a învăţa din câmpul de luptă cibernetic în vederea unei îmbunătăţiri a securităţii cibernetice a tuturor membrilor”, subliniază el.
Amintim că Ucraina a depus în mod oficial cererea de aderare la CCDCOE în august 2021, înainte ca Rusia să invadeze această ţară. Mai apoi, în martie 2022, Ucraina a devenit o ţară „paticipantă contributoare” a centrului NATO.
Anterior, Comandantul suprem al Forțelor Armate Întrunite al NATO din Europa a lansat un avertisment în ceea ce privește Rusia. Potrivit generalului, Rusia nu trebuie subestimată, pentru că în ciuda pierderilor suferite în Ucraina, forțele sale armate sunt în continuare o forță foarte bine pregătită de luptă.
Forțele armate ruse rămân o forță pregătită de luptă, în ciuda pierderilor grele din Ucraina, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA și comandantul suprem al Forțelor Armate Întrunite al Alianței Nord Atlantice în Europa.
Cei care cred că Rusia și-a epuizat forțele în războiul din Ucraina se înșală amarnic
„Este foarte ușor să se decidă că trupele rusești din Ucraina au suferit un real eșec, dar în realitate situația nu este atât de simplă. Da, forțele terestre au mari probleme.
Au pierdut o mulțime de oameni, o mulțime de arme și echipamente militare. Dar, pe de altă parte, au primit o mulțime de oameni.
Forțele terestre ale Rusiei sunt acum mai mari decât erau la începutul conflictului (n.red. referindu-se la momentul invaziei din februarie 2022). Forțele aeriene au pierdut mai puțin de o sută de avioane de luptă și bombardiere, au mai rămas aproximativ o mie.
Flota aproape că nu a fost avariată, trupele cibernetice nu au fost afectate, forțele spațiale nu au fost afectate. Dar dacă luăm în considerare forțele rusești, atunci trebuie să ne uităm în toate domeniile”, a declarat acesta.