România e cu un pas mai aproape de a intra în Spațiul Schegen
Prim-ministrul a precizat, totodată, că România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră a Spațiului Schengen.
„Salut raportul pozitiv emis de Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană, privitor la admiterea României în Spațiul Schengen. Este încă o evaluare favorabilă ce se adaugă la dosarul României, fiind un document care reflectă gradul de pregătire la care țara noastră se află acum.
România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră în spațiul de liberă circulație. Noul raport de azi confirmă eforturile din ultima perioadă și ne consolidează statutul de candidat serios la integrarea în Spațiul Schengen”, a scris, miercuri, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.
Comisar European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, miercuri, că Comisia Europeană (CE) consideră că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile necesare pentru a intra în Spațiul Schengen. Aceasta a vorbit și despre rezultatele bune ale misiunilor efectuate în luna octombrie în România și Bulgaria de către experții CE.
„Este momentul să spunem <Bine ați venit>”, a spus Ylva Johansson în cadrul unei conferințe de presă, relatează Mediafax.
CE a solicitat deja Consiliului European ca, până la data de 8 decembrie, să ia decizia necesară pentru a permite României, Bulgariei și Croației să devină membre ale Spațiului Schengen.
CE a anunțat că România e pregătită să adere la Spațiul Schengen
Vă amintim că, marți, Comisia Europeană a făcut un bilanț al progreselor înregistrate de cele trei țări în ceea ce privește aplicarea normelor Spațiului Schengen. De asemenea, CE a postat pe rețelele sociale faptul că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite pentru a adera la Spațiul Schengen.
De ani de zile, aceste state au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a Spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei provocată de coronavirus și în contextul consecințelor fără precedent cauzate de războiul din Ucraina.
Deși normele Schengen impun deja celor trei țări obligații parțiale, controalele la frontierele interne cu aceste state nu au fost eliminate; prin urmare, acestea nu se bucură de toate avantajele care decurg din apartenența la Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.
Participarea deplină la Spațiul Schengen este o cerință pentru aceste state membre; prin urmare, ar trebui să li se permită să adere la Spațiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condițiile.
Un Spațiu Schengen mai vast va face Uniunea Europeană mai sigură, prin protecția consolidată a frontierelor externe comune ale UE și printr-o cooperare polițienească eficace, mai prosperă, prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor personale și de afaceri, și mai atractivă, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne, scrie într-un comunicat de presă emis de către CE.