Anunț pentru toți românii care au permis de conducere. La începutul acestui an, autoritățile au modificat Codul Rutier, însă Poliția Română arată că mulți șoferi nu se conformează cu noile reguli. Drept urmare, sute de șoferi au primit amendă și li s-a suspendat și permisul de conducere.
Anunț pentru toți romanii care au permis de conducere. E interzis complet în România
Poliția Română a anunțat, în cursul zilei de duminică, 6 noiembrie, că 200 de șoferi au rămas, într-o singură săptămână, fără permis de conducere pentru perioadă de 4 luni. Organele de poliție spun că acest lucru s-a întâmplat deoarece au depășit viteza legală cu peste 70 de km/h. Unul dintre șoferii prinși de către polițiști circula pe un segment de autostradă cu 253 km/h.
„Polițiștii au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 1.637 permise de conducere pentru depășirea vitezei maxime legale admise. Dintre acestea, 1.447 au fost reținute pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, iar 190 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime legale admise”, arăta Poliția Română.
La începutul acestui an, a fost introdus în Codul Rutier un nou prag de viteză, acesta fiind de 70 de kilometri la oră față de limita legală, pentru a determina șoferii să circule cu o viteză redusă. Șoferii care nu respectă legea, riscă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, dar și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.
Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată este și ea sancționată
Tot la începutul anului s-a stabilit ca neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată să fie sancționată cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. La fel ca în cazul depășirii vitezei legale, și aici se va suspenda permisul de conducere.
Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată se referă la momentul când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre. De asemenea, se mai referă și la momentul în care semnalele sonore sau cu lumini roșii sunt în funcțiune.
Manevra de întoarcere, interzisă pe autostradă sau pe drumul expres
Codul Rutier mai arată că șoferii care efectuează manevra de întoarcere sau de mers înapoi pe autostradă sau pe drum expres vor fi și ei sancționați contravențional cu aceleași amenzi precizate anterior. În plus, și lor li se va suspenda permisul de conducere,
În toate trei scenariile, dovada înlocuitoare a permisului se va elibera fără drept de circulație. Mai mult, actuala legislație prevede ca șoferii care au fost sancționați în urma scenariilor prezentate anterior să nu beneficieze de reducerea perioadei de suspendare.