Ministrul german al Economiei susține că Germania s-ar putea confrunta cu „perturbări” în aprovizionarea cu petrol din cauza sancțiunilor pe care le pregătește Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Cu toate acestea, anterior el spunea că Berlinul susține o interdicție, indiferent dacă va fi una imediată sau până la sfârșitul anului.
Germania a recunoscut că pot apărea „perturbări” în aprovizionarea cu petrol
Germania s-ar putea confrunta cu „perturbări” ale aprovizionării cu petrol în cazul în care Uniunea Europeană va opri progresiv importurile din Rusia, admite ministrul german al Economiei, Robert Habeck, deşi luni afirmase că Berlinul este pregătit pentru acest scenariu.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune oprirea progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
„Nu putem garanta că în această situaţie nu vor exista perturbări” în aprovizionarea cu petrol a Germaniei, a declarat miercuri Robert Habeck, citat de cotidianul Le Figaro.
În acest context, ministrul german al Economiei a avertizat că, o primă consecință ar fi prețurile la carburanți, care ar putea „crește semnificativ pe o perioadă de 180 de zile”.
Berlinul susține totuși o oprire imediată sau până la sfârșitul anului
Vorbind luni la Bruxelles, Robert Habeck a declarat că Germania va susține o interdicție a UE, indiferent dacă oprirea va fi imediată sau până la sfârșitul anului.
„Germania nu este împotriva unei interdicții petroliere pentru Rusia. Desigur, este o sarcină grea de suportat, dar am fi gata să facem acest lucru”, a declarat Habeck reporterilor înainte de discuțiile cu colegii săi din UE.
De altfel, Germania a redus cota de petrol rusesc de la 35% la 12% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie.
În același timp, Berlinul lucrează la găsirea unor surse alternative de combustibil. Habeck declarase anterior, la Berlin, că principala provocare este găsirea unor livrări alternative de petrol pentru Schwedt, care alimentează regiunile din estul Germaniei, precum și zona metropolitană a Berlinului.
Aceste zone s-ar putea confrunta cu un deficit de aprovizionare în cazul unui embargo al UE, dacă Germania nu poate asigura importuri alternative de petrol până la sfârșitul anului, a declarat Habeck.
Mai multe țări UE nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor
Sancţiunile antiruse au generat dezbateri în cadrul statelor UE, în contextul în care au crescut preţurile la carburanţi şi inflaţia. Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.
Ţările din cadrul Uniunii Europene importă petrol din Rusia în valoare de 450 de milioane de euro zilnic. Oprirea importurilor de gaz rusesc nu este analizată deocamdată de Uniunea Europeană.