Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Anunțul cumplit venit chiar acum. Rusia e terminată
Vladimir Putin are parte de cele mai proaste vești, după ce un embargo petrolier împotriva Rusiei ar putea fi anunțat în curând, spun oficiali europeni, în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene se îndreaptă spre un astfel de acord.
Acești oficiali europeni au mai spus că un embargo petrolier împotriva Federației Ruse ar urma, pentru moment, să excludă petrolul livrat prin conducte. O astfel de decizie a fost luată având în vedere că există multe membre ale blocului comunitar care nu au deschidere la mare și care ar fi grav afectate de un astfel de embargo.
Duminică va avea loc o reuniune a ambasadorilor statelor din Uniunea Europeană, iar în cadrul acesteia ar putea fi semnat un acord cu privire la embargoul petrolier. Dacă va fi luată o decizie la reuniunea de la Bruxelles, atunci liderii europeni vor putea anunța înțelegerea la summit-ul care va avea loc în perioada 30-31 mai.
”Ideea este de a separa în embargoul petrolier livrările pe cale maritimă de cele efectuate prin conducte (…) vor beneficia de o excepţie pentru o perioadă astfel încât să poată fi organizată o soluţie de înlocuire”, spune unul dintre oficialii europeni, citați de Reuters.
Ungaria nu poate sprijini embargoul petrolier
Ungaria a declarat în nenumărate rânduri că nu poate sprijini un embargo petrolier împotriva Rusiei, având în vedere că nu are ieșire la mare. Drept urmare, spunea Guvernul de la Budapesta, nu există alternative pentru ca petrolul rusesc care intră în țară să fie înlocuit.
Țara condusă de Viktor Orban are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, spunea șeful de cabinet al prim-ministrului ungar.
“Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas în acest interviu.
Condițiile pentru ca Ungaria să sprijine embargoul petrolier
Pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia, Ungaria ar avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt. Gulyas a precizat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.
“Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out.Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.