Vineri, acesta a fost întrebat dacă România ar putea ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Austriei de a vota împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.
„România, (…) strategic, trebuie să ia o decizie care să-i asigure cât mai rapid accederea în Schengen. Pe când un dosar la Curtea Europeană de Justiţie ar putea să dureze doi, trei ani. O acţiune diplomatică, mai ales în contextul în care, vedeţi foarte bine, întreaga Europă a înţeles şi a izolat Austria şi ne sunt parteneri şi ne susţin, ar putea să scurteze acest termen de doi, trei ani, poate chiar la câteva luni. Adică trebuie să vorbim deschis despre 2023 pentru că este un drept meritat faptul că nu plecăm de la zero”, a răspuns Ionuț Stroe pentru TVR Info.
„Este o oportunitate”
Purtătorul de cuvânt al PNL susține că, dacă România decide să atace decizia Austriei, am putea aștepta ani de zile.
„Cred că mai înţelept ar fi să construim această susţinere fără precedent pe care România o are, Comisia, Parlamentul European, 26 de state membre, evenimentele, discuţii de artă, susţinerea publică care a precedat JAI-ul au scos la iveală tocmai absurdul acestei ţineri a României şi Bulgariei pe margine către o singură ţară, Austria. Este o oportunitate pe care au conştientizat-o liderii europeni şi în urma căreia Austria se află sub o mare presiune. Cred că trebuie să existe un termen, iar acela să fie apropiat”, a mai spus acesta.
Aderarea României la spațiul Schengen, o prioritate
Totodată, Ionuț Stroe a asigurat că aderarea României la spațiul Schengen a devenit un subiect important în agenda europeană.
„După doar o săptămână de la acest vot nu cred cineva s-ar fi putut aştepta la un vot sau la o schimbare de poziţie în cadrul Consiliului European, de altfel, nici nu era un subiect pe agenda Consiliului, subiectele erau legate de candidatura Bosniei, de ajutorul pentru Ucraina. Preşedintele Consiliului European a confirmat la conferinţa de presă după această întâlnire, a existat o discuţie politică în Consiliu despre acest subiect al României deşi nu a fost pe agendă ceea ce vorbeşte foarte mult despre interesul partenerilor noştri europeni în susţinerea demersului nostru şi vorbeşte cât de sus a ajuns acest subiect în agenda europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit News.ro.