Aproximativ 28 de milioane de copii din SUA cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani vor putea fi vaccinaţi. Decizia a fost luată de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), după ce și FDA a recomandat utilizarea serului în cazul acestei grupe de vârstă. Mulți se întreabă însă dacă există o logică științifică a modului în care sunt concepute și dozate vaccinurile pediatrice.
Medicii pot începe, potrivit CDC, „cât de curând posibil” administrarea micilor doze. Astfel, copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani vor primi două doze reduse, la distanță de trei săptămâni, notează The Atlantic.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani vor primi 10 micrograme de vaccin Pfizer pe bază de ARN mesager, adică o treime din doza 30 de micrograme care se administrează celor de 12 ani și peste. În schimb, dacă se va lua o decizie și pentru copiii de 4 ani și mai mici, aceștia vor primi 3 micrograme de vaccin, mai precis o zecime din ceea ce primesc părinții lor.
Organismul unui copil de 5 ani nu seamănă deloc cu cel al unuia de 11 ani
Pentru unii poate părea bizară decizia privind această dozare a vaccinului, în condițiile în care organismul unui copil de 5 ani nu seamănă deloc cu cel al unuia de 11 ani. Tabloul general devine și mai tulbure dacă ne gândim că rivalul celor de la Pfizer, Moderna, și-a făcut calculele diferit. Adică 100 de micrograme de vaccin sunt administrate adulților, iar 50 micrograme sunt injectate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani. 25 micrograme ar urma să fie administrate copiilor de 5 ani și mai mici. Din punct de vedere științific există totuși o explicație.
Cum poate fi făcut vaccinul ”prietenos” pentru copii
Există o logică a modului în care sunt concepute și dozate vaccinurile pediatrice. Copiii nu sunt niște adulți în miniatură, iar vaccinurile nu sunt sandvișuri: asocierea lor în mod corespunzător necesită mai mult decât împărțirea dozelor de vaccin în sferturi sau jumătăți. Scopul este ca vaccinul să fie și ”prietenos” pentru copii. Prin urmare, dozarea și modul în care vaccinurile sunt ambalate, precum și cât de mult ser este injectat în braț, și chiar culoarea fiolelor sunt luate în considerare de producători.
”Același nivel de protecție la o doză mai mică este ceea ce ne dorim”
Cu cele 10 micrograme, „credem că am optimizat răspunsul imunitar”, a declarat Bill Gruber, vicepreședinte Pfizer. ”Găsirea acestui echilibru este crucială. Să putem obține același nivel de protecție la o doză mai mică este ceea ce ne dorim”, a adăugat Gruber.
Alți experți susțin că poate fi mult mai sigur și mai practic să li se administreze copiilor versiuni reduse ale dozelor de vaccin pentru adulți, această strategie fiind deja folosită pentru vaccinurile utilizate pentru a bloca alte boli virale ca gripa și hepatita A și B.
Cât durează protecția
Studiul Pfizer asupra copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani nu a detectat niciun caz de miocardită ca reacție adversă, dar a înscris în testele clinice doar câteva mii de copii, prea puțini pentru a obține un semnal. Speranța este că o doză mai mică va reduce și riscurile miocarditei. Iar dacă există o legătură între miocardită și testosteron, așa cum au susținu unii cercetători, copiii care nu au ajuns încă la pubertate ar putea fi mai puțin vulnerabili.
Cel mai important lucru este cât de repede vaccinarea acestui segment de populație poate ridica scuturile defensive ale unui copil. Protecția durează ceva timp dar, chiar și după a doua doză „nu știi niciodată când va da buzna COVID în viața ta sau a copilului tău”, afirmă Sallie Permar, medic pediatru și expert în vaccinuri la Weill Cornell Medicine.
„Sistemul imunitar al copiilor este, probabil. cel mai bun în jurul vârstei de 15 ani”, explică Archana Chatterjee, specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea Rosalind Franklin. Datele transmise FDA de către Pfizer au arătat că copiii cu vârsta între 12 și 15 ani au produs mai mulți anticorpi decât adulții, după o doză mare.