Duminică, 15 mai, se împlinesc 81 de zile de război în Ucraina. Azi noapte, regiunile Lugansk și Odesa s-au aflat din nou sub alertă de bombardament aerian. Rușii au lansat alte 9 atacuri în estul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

La Liov s-au auzit din nou explozii. Și noaptea trecută regiunile Luhansk, Odesa și Zaporizhia au avut valabilă o alertă de bombardament aerian.

Grupul operațional tactic ”East” a precizat, într-o postare pe Facebook că forțele ucrainene au distrus un depozit în care se aflau nu mai puțin de 80 de soldați ruși, 3 tancuri, 2 transportoare blindate, sisteme de artilerie și alte trei echipamente militare. În total, pe 14 mai, Forţele Armate Ucrainene au lovit 8 ţinte aeriene inamice, 10 vehicule blindate şi 30 de ocupanţi, mai arată Kyiv Independent.

Grupul celor Șapte a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame

Între timp, Rusia își menține blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina, lucru care ar putea crea probleme serioase la nivel mondial, în special foamete.

Grupul celor Șapte a avertizat că milioane de oameni ar putea suferi din cauza asta. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că blocada este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în momentul de față.

„Una dintre problemele cu care ne confruntăm în fiecare zi este siguranța alimentară. Tot mai multe țări din lume realizează că Rusia, prin blocarea accesului nostru la Marea Neagră și continuarea războiului, pune zeci de alte țări în riscul de a se confrunta cu o criză a prețurilor pe piața alimentară și chiar cu foamete”, a declarat președintele Zelenski.

Deși trupele ruse s-au retras din restul țării, au lăsat doar pagube în urmă. Potrivit experților din Ministerul Economiei, prejudiciul cauzat de ocupanți în Bucha este de 449 de milioane de dolari. În comunitatea Bucha au fost avariate peste 1.300 de clădiri.

Ministrii de externe ai statelor NATO se reunesc duminică la Berlin, în contextul în care Finlanda și Suedia vor să adere la alianța nord-atlantică. La eveniment participă și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

În regiunea Harkov, armata ucraineană susține că a doborât cel de-al 201-lea avion de luptă al ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost anunţat de Comandamentul Forţelor Aeriene pe pagina sa de Facebook. Forțele ruse s-au retras din zona orașului Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, în direcția graniței cu Rusia, a declarat sâmbătă, pentru BBC, și primarul localității, Ihor Terekhov.

Ofensiva Rusiei ”şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”

Ultimele informații venite de la britanici arată că ofensiva Rusiei ”şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”a afirmat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit, transmite Reuters.

″În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusă, ce are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 şi 1000 de militari), îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

În acest timp trupele ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unităţile acestora şi să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

De asemenea, frontierele naturale create de râul Doneţ complică operaţiunile ambelor tabere. Acest râu şerpuit formează mlaştini şi câmpuri inundate. Ruşii au încercat fără succes şi cu preţul unor pierderi grele să amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa râul în vederea încercuirii trupelor ucrainene. Imagini din satelit arată cel puţin trei astfel de pontoane distruse săptămâna aceasta de trupele ucrainene şi de asemenea tancuri şi alte vehicule militare ruse distruse acolo.