Danemarca a suspendat, joi, din motive de precauţie şi până la noi ordine, administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19. Decizia vine după ce în ultima vreme au apărut o serie de probleme cauzate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Anunțul a fost făcut de autoritatea sanitară, transmit AFP şi Reuters.
Danemarca renunță la administrarea AstraZeneca
Decizia surprinzătoare a venit „după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, a explicat Agenţia Naţională de Sănătate, atrăgând totuși atenția că, ‘la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge’.
Mai mult,Austria anunţase încă de luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez. Măsura a venit după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor ‘grave tulburări de coagulare’ la doar câteva zile după primirea vaccinului.
De asemenea, alte patru ţări europene – Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg – au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state şi care conţine un milion de doze.
Danemarca suspendă administrarea temporară
Danemarca a luat însă decizia de a suspenda utilizarea tuturor vaccinurilor de la AstraZeneca pentru o perioadă de 14 zile. Miercuri, o anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a demonstrat că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi decesul survenit în Austria. Până la data de 9 martie, doar 22 de cazuri de tromboze au fost semnalate din rândul celor peste 3 milioane vaccinate în Spaţiul economic european, explică EMA.
„Este important de subliniat că nu am renunţat la vaccinul de la AstraZeneca, dar că facem o pauză în utilizarea sa”, a precizat directorul agenţiei daneze, Soren Brostrom, citat în comunicat.
O persoană a murit până acum în Danemarca
Danemarca afirmă că a înregistrat decesul unei persoane care a primit acest vaccin. O anchetă este în desfăşurare la EMA.
„Există o documentaţie importantă ce dovedeşte că vaccinul este atât sigur, cât şi eficace. Dar, împreună cu Agenţia daneză a medicamentelor, trebuie să reacţionăm la informaţiile despre eventuale efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât şi în alte ţări europene”, a transmis Brostrom.
Această suspendare, care va fi reevaluată peste două săptămâni, modifică şi calendarul campaniei de imunizare în Danemarca. Conform autorităţii sanitare, termenul pentru vaccinarea întregii populaţii adulte a fost împins până la mijlocul lui august, faţă de începutul lunii iulie, anunţat anterior.
Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani, după ce un studiu făcut pe acest vaccin în Scoţia a dat rezultate pozitive la toate grupele de vârstă, informează Reuters.
Sursă foto: Dreamstime