Consilierul lui Iohannis discută cu omologul său american despre situația din Ucraina
Discuția dintre consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, și omologul său român, Ion Oprișor, a avut loc în ziua de miercuri, 5 mai.
„Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a discutat astăzi la telefon cu consilierul prezidențial român pe probleme de securitate, Ion Oprișor. Aceștia au făcut un schimb de opinii cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ei au subliniat angajamentul continuu de a sprijini Ucraina, de a impune costuri Rusiei și de a consolida flancul estic al NATO.
Domnul Sullivan și-a exprimat aprecierea pentru furnizarea generoasă de asistență umanitară din partea României pentru ucrainenii care fug de violențele rusești. De asemenea, a transmis sprijinul SUA pentru eforturile României de a-și diversifica în continuare aprovizionarea cu energie, îndepărtându-se de sursele rusești, ajutând în același timp vecinii, precum Moldova, să facă același lucru”, este scris într-un comunicat al Casei Albe.
Klaus Iohannis a informat Parlamentul în legătură cu prezența Batalionului Stryker al SUA în România
În altă ordine de idei, războiul din Ucraina a generat mari îngrijorări în întreaga Europă, însă în țările cele mai apropiate de Ucraina, precum România, Republica Moldova sau Polonia, temerile s-au amplificat și mai mult.
În acest sens, țările NATO s-au mobilizat deja. Inclusiv SUA au trimis batalionul Stryker pe teritoriul țării, iar președintele Klaus Iohannis a informat deja plenul Parlamentului în acest sens, într-o scrisoare transmisă marți.
Potrivit documentului, șeful statului îi informează pe senatori şi deputaţi cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării Batalionului Stryker al SUA în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO.
Totodată, în scrisoare, Klaus Iohannis mai precizează și că situația din Ucraina a fost cea care a cerut măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.
„Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională şi în special securitatea europeană şi pe cea regională la Marea Neagră. Situaţia de securitate din vecinătatea ţării noastre impune măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienţei României”, se arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis transmisă Parlamentului.