Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a oferit detalii noi despre legea offshore, depusă de coaliția guvernamentală în Parlamentul României. „Ea parcurge etapele unei adoptări în Parlament, într-un ritm alert”, a spus Ionuț Stroe.
Legea pe care toată lumea o așteaptă de ani de zile ar putea fi promulgată până pe 1 iunie
Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) a spus că nu există nicio întârziere pe legea offshore, sperând ca până pe 1 iunie să fie promulgată întrucât este o lege importantă ce ne oferă independenţă energetică şi ne protejează de variaţiile de preţ de pe pieţele internaţionale.
„Nu există niciun fel de întârziere pe legea offshore, din punctul meu de vedere, ea parcurge etapele unei adoptări în Parlament, într-un ritm alert, eu sper că până la data de 1 iunie să fie promulgată pentru că este o lege extrem de importantă, mai ales în contextul actual, în privinţa securităţii energetice”, a declarat Ionuț Stroe.
„Am spus-o şi credem că este un termen real, sfârşitul acestui an, pentru primele resurse exploatate (..). Legea offshore este o prioritate pentru noi”, a adăugat acesta.
Menționăm faptul că Guvernul de la București a pus la punct toate detaliile referitoarea la legea offshore ce vizează extragerea gazelor naturale din Marea Neagră.
O reacție în acest sens a venit și de la OMV. Într-un interviu acordat pentru agenția de presă APA, directorul general al grupului austriac OMV, Alfred Stern a vorbit despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.
OMV, despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră: Joacă un rol central
Potrivit acestuia, proiectul joacă un rol central în strategia grupului austriac OMV, iar compania lucrează la acesta de mai mulţi ani, legea off shore având un rol esențial.
El a mai explicat că principalul aspect pentru producția off shore de gaze și petrol din Marea Neagră îl reprezintă regimul fiscal. „Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic”, a spus Alfred Stern.
Menționăm faptul că, deși Executivul își dorea ca legea offshore să între în vigoare cât mai repede, actul normativ privind amendarea legii offshore a fost trimis spre analiză Parlamentului României și încă întârzie.
În același timp, mai trebuie subliniat și faptul că, din momentul în care legea va intra în vigoare, va dura între 9 şi 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiţii.
În ceea ce privește sumele necesare în continuare, șeful OMV estimează că va fi nevoie de un volum de investiţii de „mai puţin de două miliarde de euro”, iar cu toate acestea, după patru ani va putea fi demarată producția de gaze în Marea Neagră.
În același interviu, Alfred Stern a mai explicat și că în viitor Austria nu va putea să înlocuiască gazele ruseşti cu viitoarea producţie din Marea Neagră pentru că acest gaze vor fi necesare în primul rând în România şi Europa de Sud-Est.