Anunț de ultimă oră. Serbia, țara vecină cu România, a luat o decizie drastică în plin război. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Aleksandar Vucic într-o conferință de presă televizată.

Potrivit oficialului sârb, Serbia își dorește să adere în continuarea la Uniunea Europeană, lucru care ar urma să fie o lovitură pentru Vladimir Putin.

Pe de altă parte, oficialul sârb a mai adăugat că deși își dorește aderarea la UE, Serbia va continua să își mențină politica față de Rusia. Mai exact, acesta a dat de înțeles că Serbia nu va introduce sancțiuni împotriva Moscovei, adăugând că poziția țării pe care o conduce a fost clară încă de la început.

Decizia luată de Serbia în plin război

„Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziția și 70 de zile mai târziu o menținem”, a precizat Aleksandar Vucic.

În același timp, președintele Serbiei a mai adăugat că este supus la “presiuni” pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre ale UE și pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei. În ciuda acestui lucru însă, Serbia nu va renunța la prieteniile sale.

„Serbia nu își va călca în picioare și nici nu își va anula prieteniile din est și nu-mi pasă de puterea presiunilor care vor veni. Doar forța intereselor Serbiei ar putea schimba poziția noastră”, a mai spus Aleksandar Vucic.

Sârbii nu își doresc aderarea la UE

Menționăm faptul că la data de 25 februarie, la o zi distanță după ce Rusia a invadat Ucraina, Aleksandar Vucic a afirmat că Serbia susține pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, consideră invazia rusă ca fiind “ceva foarte rău”. Pe de altă parte, el a spus clar atunci că Serbia nu va impune în niciun caz sancțiuni Moscovei, poziție pe care se pare că nu a schimbat-o deloc.

Trebuie subliniat faptul că deși președintele Serbiei își dorește aderarea la UE, cel mai recent sondaj realizat de agenția de presă sârbă Ipsos a confirmat faptul că „pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”.

Mai exact, conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, spre deosebire de alți 35% care ar fi de acord.