Informația zilei pentru românii care au credite la bănci. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR luni, 26 septembrie
Informații importante pentru românii cu credite la bănci. Au venit noi date de la BNR. Banca Națională a României a publicat noile valori pentru Indicele ROBOR. S-a aflat și ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR la trei luni, dar și cel la șase luni.
Care sunt noile cifre privind indicele ROBOR pentru ziua de astăzi, luni, 26 septembrie.
Amintim că anterior analiștii au estimat că economia României va decelera, iar inflația se va menține la o valoare exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni. De asemenea, deficitul bugetar se va majora, iar cursul leu-euro va ajunge la 5,1165. Pe de altă parte, se estimează o scădere a indicelui ROBOR la 3 luni.
Informația zilei pentru românii care au credite la bănci. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR luni, 26 septembrie
Conform datelor venite chiar acum, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7.92. Vineri acesta se situa la 7.91. În ceea ce privește indicele ROBOR la șase luni acesta este la 8.10 iar indicele ROBOR la 12 luni este la 8.23.
La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creșterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Cât este indicele ROBOR la șase luni
Indicele ROBOR la şase luni este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta este luni 26 septembrie la 8.10 de la 8.08 cat era vineri.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 8,23% de la 8,22%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Informația zilei pentru românii care au credite la bănci. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR luni, 26 septembrie