Comitetul Nobel norvegian anunța la 11 octombrie 2019, că premierul etiopian Abiy Ahmed este câștigătorul Premiului Nobel pentru pace „pentru eforturile sale la pacea și cooperarea internațională”, scrie publicația NationalInterest.
Comitetul sublinia inițiativa sa de a pune capăt conflictului de la frontiera dintre Etiopia și Eritreea. Și contribuția sa la pace în regiunile africane de est și nord-est”. Dar se vede că au ales omul greșit. La nici un, premierul Abiy și-a dat arama pe față.
În iunie 2020, Abiy a amânat alegerile constituționale
Când regiunea Tigray din nordul Etiopiei a organizat la 9 septembrie propriile alegeri parlamentare, câșigate de Frontul de Eliberare Populară Tigray (TPLF), de opoziție, Abiy a trecut la represalii. A tăiat accesul la internet și liniile telefonice și a lansat o campanie militară împotriva TPLF, acuzând liderii din regiune de atacarea unor baze militare federale din nordul țării și de tentative de destabilizare a guvernului federal.
Armata Eritreei a intrat și ea în regiune, operând cot la cot cu trupele etiopiene, jefuind orașe și masacrând civili. La 13 ianuarie 2021, Etiopia a anunțat că forțele sale l-au ucis pe Seyoum Mesfin, fostul ministru de externe al țării. Fotografii apărute în presă sugerează că oamenii lui Abiy l-au executat pe Mesfin.
Deși Etiopia a susținut că situația din Tigray este calmă, au apărut tot mai multe informații că forțele etiopiene au comis atrocități. Etiopienii difuzează acum videoclipuri cu execuții sumare. Cel mai recent prezintă execuția sumară a doi bărbați în orașul Adwa, în piața publică. Dar o adevărată crimă de război a fost masacrul din Biserica Ortodoxe Orientală Sf. Maria Sionului din Axum, din regiunea Tigray, unde aproape 1000 de oameni au fost uciși prin împușcare. Localnicii spun că biserica a fost vizată de căutătorii Chivotului pierdut. Una dintre capele, Capela Tăbliței, este considerată de creștinii etiopieni locul în care s-ar afla Chivotul Legii, un cufăr sacru de aur, menționat pentru prima dată în Cartea Exodului. Diaconul bisericii a confirmat că forțele etiopiene au lăsat cadavrele celor uciși în stradă, unde au fost devorate de hiene.
Comitetul norvegian nu e la prima gafă
După ce în 1991 acorda Nobelul pentru Pace politicianei birmaneze Aung San Suu Kyi, ulterior avea să asiste la acuzațiile de genocid aduse acesteia de Curtea Internațională de Justiție. Iar acțiunile premerului etiopian Abiy par să ducă spre aceleași acuzații. Implicarea lui în epurări etnice, violuri și crime împotriva opoziției nu-l fac cu nimic diferit pe Abiy de Omar al-Bashir, fostul președinte al Sudanului acuzat de TPI de crime împotriva umanității. Abiy ar putea da socoteală pentru crimele comise, cu tot Nobelul său pentru Pace.