Informația momentului pentru cei vaccinați cu Pfizer! Cine trebuie să facă a treia doză? Află aici
FDA (n. red. Food and Drug Administration) a autorizat utilizarea unui rapel pentru vaccinul anti-COVID de la Pfizer, în cazul următoarelor persoane:
- Persoanele de peste 65 de ani;
- Persoanele de peste 18 ani, care au nevoie de îngrijire medicală;
- Persoanele de peste 18 ani, care au comorbidități;
- Persoanele de peste 18 ani, care lucrează sau trăiesc în condiții de risc.
Totuși, aceste recomandări ar putea fi modificate, iar autoritățile alimentare din SUA ar putea autoriza rapelul și în cazul altor persoane, conform informațiilor transmise de eatthis.com
Amintim că serul Pfizer este singurul vaccin anti-COVID care a primit autorizare pentru utilizarea rapelului. Atât Moderna cât și Johnson & Johnson au cerut aprobare pentru utilizarea propriilor boostere.
Când ar trebui să primești boosterul?
Potrivit experților, persoanele eligibile ar trebui să primească rapelul la „cel puțin șase luni” după completarea schemei inițiale. Astfel, trebuie să treacă o perioadă de cel puțin șase luni.
De ce este necesar?
„Studiile au arătat că protecția împotriva virusului ar putea scădea în timp, corpul fiind astfel mai puțin capabil să se protejeze împotriva variantei Delta, după vaccinarea anti-COVID-19”, spune CDC.
„Chiar dacă vaccinarea anti-COVID pentru adulții de peste 65 rămâne eficientă în prevenirea formelor grave, datele recente arată că vaccinarea este mai puțin eficientă în prevenirea infecției sau simptomelor medii”, spun autoritățile americane.
Ce poate face rapelul?
Un booster nu garantează că nu vei fi infectat cu noul coronavirus. Totuși, acesta ajută sistemul imunitar să dezvolte un răspuns mai robust. Astfel, vei fi mai protejat împotriva formelor severe, inclusiv cele provocate de varianta Delta.
Care sunt efectele adverse?
Precum în cazul dozelor inițiale, unele persoane ar putea dezvolta efecte adverse medii după primirea boosterului. Totuși, acestea sunt un semn bun, deoarece sistemul imunitar învață să lupte cu coronavirusul.
„Cele mai comune efecte adverse înregistrate în rândul persoanelor care au participat la studii sunt durerea, iritațiile și umflarea zonei unde a fost infectat serul”, spune FDA, completând că persoanele se pot confrunta și cu oboseală, dureri de cap și dureri ale mușchiilor, precum și frisoane.