Informaţie cruntă pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei! Se dau pensii de 30.000 de lei în România

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

În județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace din România, un fost judecător încasează lunar o pensie de 14 ori mai mare decât pensia medie pe județ. Cum este posibil acest lucru?

În județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe ale României, un magistrat (fost judecător) are pensie specială de aproape 30.000 de lei, adică de 14 ori mai mult decât pensia medie pentru limită de vârstă din acest județ.

Paradoxul pensiilor magistraților

Mai exact, bărbatul încasează 29.250 de lei net, iar cifrele apar în datele pe luna iunie a casei de pensii din județul Teleorman. În mod paradoxal, magistratul a încasat în ultimul an de activitate un salariu mediu net de numai 18.000 de lei lunar, mult mai mic decât pensia specială calculată și aflată în plată.

Această situație nu face decât să scoată la iveală hibele majore existente în sistemul de calcul al pensiilor magistraților, care au rămas nerezolvate.

Datele furnizate de instituție arată că în județ sunt 75 de magistrați cu pensii speciale. Pensia medie a acestora este de 20.908 lei, pensia cea mai mare fiind de 29.250 lei.

Potrivit adevarul.ro, în cazul pensiilor obișnuite, pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 de lei, dar există, de asemenea, o pensie maximă ușor peste 16.000 de lei.

Magistrații, nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare

Vă reamintim că magistraţii ameninţă cu proteste, în cazul în care Guvernul României nu retrage proiectul pensiilor speciale, atrăgând atenţia că există un risc extrem de real al părăsirii sistemului de către profesionişti, asta în contextul în care accederea în magistratură se face în baza unor standarde profesionale tot mai reduse, potrivit Curţii de Apel Cluj.

Potrivit unui mesaj transmis de către Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate, coaliţia de guvernare ar trebui să renunţe urgent la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, iniţiativă care a fost modificată ulterior şi pentru a creşte vârsta de pensionare în sistem, prin amendamentele ce au trecut de Camera Deputaţilor.

Prin rezoluţia adoptată de către Curtea de Apel Cluj, condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, şi tribunalele şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Cluj se cere ca modificările ce urmează să fie aduse pensiilor de serviciu să nu îi vizeze şi pe magistraţii aflaţi acum în activitate.

Dacă aceste modificări vor deveni totuşi realitate, atrag atenţia magistraţii clujeni, există un risc foarte mare ca cei mai experimentaţi magistraţi să părăsească sistemul: „Există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni și experimentați profesioniști, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecințe dezastruoase pe termen scurt, mediu și lung, pentru actul de justiție”, potrivit luju.ro.