Acesta a subliniat că România are una dintre cele mai mari inflații industriale din Europa și cel mai mare deficit bugetar ajustat, în trimestrul trei.
România are una dintre cele mai riscante economii de dezvoltare
”Există vulnerabilităţi, economia României are vulnerabilităţi care o situează printre cele mai riscante economii în dezvoltare. Noi reuşim să avem şi părţi bune şi părţi mai puţin bune, trebuie să facem o distincţie, responsabil pentru părţile proaste este statul, Guvernul, iar meritul pentru părţile bune nu e al statului ci al sectorului privat”, a spus Bogdan Glăvan în cadrul emisiunii „Talk News” de la Prima News TV.
Potrivit profesorului universitar, au venit 10 miliarde de euro, anul trecut, capital străin.
Acesta a adăugat că România are una dintre cele mai mari inflaţii industriale din Europa şi a precizat că ultimele date ale Eurostat arată că avem cel mai mare deficit bugetar ajustat, în trimestrul trei.
Bogdan Glăvan este de părere că problemele ţin şi de o birocraţie împăvărătoare şi un sistem financiar care nu este deloc incluziv.
”Noi trăim într-o economie care subperformează şi aşa, pentru că la intrările masive de capital (..) dacă peste tine vine o asemenea avalanşă de bani şi tu reuşeşti să o transformi doar în 3% sau 4% creştere economică, anual, înseamnă că tu de fapt risipeşti bani, cea mai mare parte a banilor se duce pe consum”, a adăugat el.
Previziunile lui Bogdan Glăvan pentru 2023
Recent, profesorul universitar a spus că ne putem aștepta la un 2023 mai liniștit, având în vedere crizele economice cauzate de războiul din Ucraina.
„Putem spera și așteptările sunt îndreptățite fie și pentru motivul că în 2022 viața noastră a fost afectată de evenimente externe și cu profund impact asupra economiei, în ansamblu, pe care foarte greu le puteam preveni: criza energetică asociata cu razboiul din Ucraina, pe fondul inflației rezultate în urma politicilor monetare foarte permisive duse de țările dezvoltate în pandemie. Sunt premise să vedem o încetinire a creșterii prețurilor, o stabilizare a marilor trenduri economice, o diminuare a volatilității – pentru că noi asta am suferit mult în 2022, scumpiri foarte bruște și chiar momente de panică și sper ca aceste momente să fie în descreștere”, a spus Bogdan Glăvan în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM, pe 11 ianuarie.