Potrivit lui Dragoș Pîslaru, dacă tinerii simt că nu sunt ajutați, această situație va duce la reacții anti-sistem și va încuraja extremismul naționalist.

“Problema tinerilor în România este una structurală. Nouă ne pleacă tineri din țară, din ce în ce mai mulți. Dacă întrebi în licee câți dintre elevi vor să rămână în țară, deja rata de răspuns este îngrijorătoare. (…)

Dacă noi, în România, n-o să ne adoptăm o politică de prioritizare a tinerilor și de a oferi oportunități, de a investi efectiv în tineri și în copii, aș adăuga eu, vom avea într-adevăr o problemă, că peste câțiva ani de zile n-o să mai avem cine să ne plătească pensiile.

Peste câțiva ani de zile vom constata că problemele tinerilor care simt că nu sunt ajutați de nimeni devin, de fapt, reacții antisistem și se încurajează zona extremismului naționalist.”, a declarat acesta pentru Pro TV.

Centrele de tineret, mult mai eficiente decât Autoritatea Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Președintele EMPL a explicat că unul din motivele pentru care tinerii din România nu au oportunități este lipsa centrelor de tineret.

“România a avut 300 și ceva de milioane de euro, din care a folosit sub 10%, adică este este ceva absolut dramatic faptul că ai niște resurse atât de mari la dispoziție și nu le folosești. Unul din motivele structurale pentru care tinerii din România nu au oportunități e că noi nu avem organizații de de tineret sau centre de tineret bine dezvoltate.

În alte părți, în societatea occidentală, ai aceste centre de tineret care sunt administrate de tineri, pentru tineri, în care dacă ești un tânăr care îți cauți un loc de muncă, ți-e mult mai facil să discuți la un centru de tineret decât să te duci eventual la un ghișeu al Autorității Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, unde te ia foarte formal și birocratic și îți Coferă niște lucruri care n-au nicio treabă cu lucrurile pe care tu vei să ți le dezvolți.”, a spus europarlamentarul.

Fonduri europene pentru dezvoltarea unei rețele de centre de tineret

Dragoș Pîslaru a afirmat că în următorii ani, vor fi alocate fonduri europene pentru dezvoltarea unei astfel de rețele, astfel încât tinerilor să le fie mai facil să găsească instrumente de sprijin în dezvoltarea lor.

“Degeaba vrei să faci tranziție verde, degeaba vrei transformare digitală, autonomie industrială strategică, dacă nu investești în oameni. Și asta este o chestiune cheie – de la copii, tineri și tot ce înseamnă formare profesională.

Avem obiectiv acum ca să avem până la 80% din populație să poată să se formeze într-un anumit domeniu anual. În România rata este de mult sub 10%, deci noi noi nu înțelegem, de fapt, niște modificări profunde ale pieței muncii, în care locul de muncă nu mai este, că te duci la facultate, îți iei loc de muncă și ieși la pensie din locul respectiv de muncă.  Sunt niște schimbări majore pe care România și autoritățile din România le ignoră.”, a spus președintele EMPL.